Rattenvanger

Jongeren uit de Braziliaanse sloppenwijk Vigario Geral werden deze week in de koffiekamer van de Amsterdamse raadzaal onthaald op petitfourtjes.

Aanwezig: Rita Kok, echtgenote van de minister-president. Door de petjes, zonnebrillen en trainingsbroeken wordt ze gezoend en omhelsd. Vorig jaar bracht ze met haar man een bezoek aan hun sloppenwijk in Rio de Janeiro. Nu is ze hier om de ambassadeurs van het `Young Black Leadership' te verwelkomen.

Tien jaar geleden gingen de jongeren volgens een van hen nog ,,schietend, stelend en dealend'' door de wijk. Dertienjarige kinderen liepen met mitrailleurs door de straten. Kleuters speelden drugshandelaartje met zakjes meel. Maar de kleuters van nu proberen met stokken en blikken te zijn als de bandleden van de Banda Afro Reggea.De omslag kwam in 1993. Toen politiemannen Viagario Geral waren binnengetrokken en 21 bewoners vermoordden. Een dag eerder hadden drugsbazen vier politiemannen doodgeschoten.

Het verhaal gaat dat het om een ruzie ging over steekpenningen die de drugsbende aan de politie moest betalen. De schok was zo groot dat een wapenstilstand tussen de bendes werd afgekondigd en de wijk ging werken aan een Nova Cara, een Nieuw Gezicht.

Jongeren moesten een alternatief krijgen voor de criminaliteit en andere rolmodellen dan de drugsbazen met hun mooie kleren en dure auto`s. Het middel: muziek. Niet de polariserende rap van types als Snoop Doggy Dog die geweld en haat prediken, maar het afro-braziliaanse samba-ritme van het carnaval.

Vandaag de dag geven bandleden muziek-, dans- en percussielessen aan jongeren in de wijk. Nieuwe leden worden opgeleid tot `multiplicadores' die het ideaal verder moeten dragen.

Wie de Braziliaanse percussionisten voor het stadhuis tekeer heeft zien gaan, kan zich iets voorstellen van hun succes als profeet. Bezeten van vrolijkheid slaan ze op hun trommels. Geen voorbijganger die doorloopt. Afgelopen zaterdag trad Banda Afro Reggea op in de Amsterdamse Melkweg, samen met hun zielsverwanten van de Brotherhoodband uit de Bijlmer. Niemand die de situatie in Amsterdam-Zuidoost wil vergelijken met die in Rio de Janeiro, maar de aanpak is hetzelfde. Niet wachten tot je subsidie krijgt voor een jongerencentrum met een biljart, maar op pad gaan. Ook de Brotherhood geeft muziek- en danslessen. Zo'n 150 jongeren staan op de wachtlijst.

De Brotherhood bedruipt zich met het het geld van optredens voor bijvoorbeeld tv-shows van Joop van den Ende en voor Ajax. Volgens Gilo Koswal (33) van Brotherhood gaat de brassband als ,,een rattenvanger van Hamelen'' door de Bijlmer. Niet om de aanklevende jongeren in het ravijn te storten maar om ze bovenop de berg te krijgen.

Koswal: ,,Dat is het gemis in de zwarte gemeenschap. Er is niemand die zegt: deze kant op.''

    • Monique Snoeijen