`Pakistan krijgt weer democratie'

De nieuwe sterke man in Pakistan, generaal Pervez Musharraf, heeft de bevolking gisteren beloofd dat de democratie in het land zal terugkeren. Maar hij gaf geen termijn waarop dat gebeurt.

In zijn eerste toespraak voor radio en televisie sinds de militaire machtsovername van dinsdag kondigde Musharraf aan dat Pakistan voor onbepaalde tijd zal worden bestuurd door een Nationale Veiligheidsraad van twee militairen en vier civiele technocraten. Musharraf gaat de raad zelf leiden en blijft daarmee de machthebber in Pakistan. Musharraf sprak in zijn twintig minuten durende toespraak niet over verkiezingen. Wel zei hij dat ,,de strijdkrachten niet langer aan de macht zullen blijven dan absoluut noodzakelijk''.

Pakistan heeft een dieptepunt in zijn geschiedenis bereikt, zei Musharraf. Zijn staatsgreep, een uur nadat hij was ontslagen door premier Nawaz Sharif, gebeurde volgens hem ,,onder zeer buitengewone omstandigheden'' en hij beloofde dat hij Pakistan ,,een echte democratie'' zal teruggeven als het proces van herstel is voltooid.

In het buitenland werd met gemengde gevoelens gereageerd op de plannen van Musharraf. De Amerikaanse ambassadeur in Pakistan, William Milam, kondigde aan dat Washington zaken blijft doen met Islamabad, al zal het aandringen op herstel van de democratie. Vandaag zal het Gemenebest beslissen over opschorting van het lidmaatschap van Pakistan. Verscheidene landen en de internationale monetaire instituten overwegen alle hulp en leningen aan Pakistan op te schorten zolang het leger er de dienst uitmaakt.

Generaal Musharraf kondigde aan dat belastingontduikers en Pakistanen die de afgelopen jaren bankleningen niet hebben terugbetaald, ,,meedogenloos'' zullen worden aangepakt. Musharraf heeft sinds de afzetting van Sharif de nadruk gelegd op de economische malaise in Pakistan, mede veroorzaakt door de grootschalige corruptie. De Pakistaanse leider zei dat de schuldigen vier weken de tijd krijgen om hun financiële schulden aan de staat af te lossen, daarna worden hun namen bekendgemaakt en zullen zij worden vervolgd.

Musharraf zei dat het buitenlands beleid niet zal veranderen onder de legerleiding. Hij wil goede betrekkingen houden met de grootmachten, ,,met name de Verenigde Staten'', en vreedzame relaties onderhouden met India. In een opmerkelijke geste feliciteerde hij de Indiase premier Vajpayee met zijn herverkiezing als regeringsleider, vorige week. Als een gebaar van goede wil kondigde Musharraf verder een ,,unilaterale militaire deëscalatie'' aan langs de internationale grens met India. Het leger zal alle extra troepen terugtrekken die de afgelopen maanden naar het grensgebied zijn gestuurd. De term `internationale grens' duidde erop dat dat geen terugtrekking betekent van troepen uit de omstreden deelstaat Kashmir, die India en Pakistan allebei voor een deel controleren.