Nipte zege Catalaanse nationalisten

De nationalistische partijcombinatie CiU van Jordi Pujol heeft gisteren een nipte overwinning behaald bij de regionale verkiezingen in Catalonië.

Hoewel Pujols opponent, de socialist Pasqual Maragall, de meeste stemmen in de regio behaalde, krijgt de CiU de meeste zetels in het Catalaanse parlement. Dat komt door de structuur van provinciale afvaardiging voor het parlement. De CiU handhaaft zich zo als grootste partij. Daarmee is het voor de zesde achtereenvolgende maal dat Pujol president wordt van Spanjes belangrijkste regio.

Het was voor de eerste maal sinds de invoering van de democratie in Spanje dat de Catalaanse nationalisten serieus bedreigd werden in hun positie als oppermachtige partij in de regio. Gisteravond leek het er aanvankelijk zelfs op dat de nationalisten niet langer de meeste zetels in het regioparlement zouden behalen. CiU veroverde uiteindelijk 56 van de 135 zetels, een verlies van vier afgevaardigden. De socialisten wonnen 52 zetels, 18 meer dan in 1995. Ondanks pogingen om de – doorgaans niet-nationalistische – immigranten uit de overige delen van Spanje te mobiliseren, bleef de opkomst met 60 procent van de kiezers aan de lage kant.

Zowel de nationalisten als de socialisten claimden gisteravond na het bekend worden van de uitslag de overwinning. Niettemin is een regering van nationalisten voorlopig de enige mogelijkheid. Daartoe kan Pujol de steun zoeken van de centrum-conservatieve Partido Popular of de links-nationalistische partij ERC, die beide twaalf zetels behaalden. De afgelopen periode regeerden de nationalisten eveneens in minderheid dankzij steun van deze partijen.

Vrij algemeen werd de uitslag van gisteren gezien als een teken dat dit de laatste verkiezingen zijn waarbij Jordi Pujol (69) de Catalaanse nationalisten aanvoert. Ondanks de vreugde over de overwinning, behaalde de partij geenszins de comfortabele meerderheid waarop was gehoopt.

Algemeen wordt verwacht dat dit eveneens zijn invloed zal hebben op de centrale regering in Madrid onder leiding van premier Aznar. Deze kan zijn minderheidskabinet slechts in stand houden met de steun van Pujol. Naar verwachting betekent de verzwakking van de nationalisten dat tot de landelijke verkiezingen, die voor volgend jaar maart op het programma staan, geen controversiële thema's zullen worden aangeroerd. Van socialistische zijde werd de overwinning van gisteren gezien als een voorproefje voor de verkiezingen van volgend jaar.

    • Steven Adolf