Muziek moet junks verdrijven

In de stationstunnel van Heerlen zal vanaf begin volgende maand klassieke muziek weerklinken. Het voornaamste doel van het experiment is de daar rondhangende junks te verdrijven. Projectmanager van NS Stations Zuid-Nederland, W. Aarts, zegt dat zijn organisatie de proef begint na contacten met de U-Bahn in Hamburg, waar het idee ,,bijzonder succesrijk'' was.

Aarts leest een bericht voor uit het blad Neue Revue, waar onder de kop Beethoven vertreibt Junkies staat te lezen dat ,,de tunnel van het Hamburgse hoofdstation, zoals in vele grote steden, de woonkamer is van drugsverslaafden en dealers. Maar sinds daar uit luidspeakers onder andere Für Elise van Beethoven klinkt, schijnt dat beeld verstoord en is het nog maar sporadisch aan te treffen''.

Van de Duitse verslavingstherapeut Josh von Soer weet Aarts dat klassieke muziek de smaak van de drugsconsument nu eenmaal niet raakt. Integendeel: ,,De klanken ervan maken de junks zó nerveus dat ze het tenslotte niet meer uithouden en vluchten.'' Naar Hamburgs voorbeeld wil NS Stations Zuid-Nederland in de Heerlense tunnel ,,een uitgebreid repertoire ten gehore brengen, waaronder Bach, Beethoven, Mozart en Gershwins Rhapsody in blue''.

Bij onderzoek in Hamburg is gebleken dat de treinreizigers ,,heel enthousiast'' zijn over de klassieke muziek, zegt Aarts. ,,Waarom zouden ze het hier dan niet zijn?'' De proef kost betrekkelijk weinig, zo voegt de projectmanager daaraan toe.