Microsoft hanteert nieuw wapen tegen Justitie in VS

Softwareconcern Microsoft hanteert een nieuw wapen in zijn strijd met het Amerikaanse ministerie van Justitie. Lobbyisten en bondgenoten van Microsoft oefenen druk uit op het Congres om te snijden in de begroting van de antitrustdivisie, de afdeling van het department die Microsoft in een grootscheepse rechtszaak heeft aangeklaagd.

Vooraanstaande Congresleden vragen zich af of het wel gepast is dat een onderneming die zich in een proces moet verdedigen tegelijkertijd haar invloed op Capitol Hill aanwendt om de financiering van de aanklager te ondergraven. ,,Dit riekt naar obstructie'', zei een medewerker van een Republikeins Congreslid vorige week in The Wall Street Journal.

In Washington is het heel gewoon dat bedrijven volksvertegenwoordigers vragen het beleid van ministeries aan te passen of zelfs te dwarsbomen. Maar Microsoft gaat verder. De onderneming heeft het gemunt op de financiering van de overheidsdienst die haar het leven zuur maakt als directe reactie op het proces waarin ze zich moet verdedigen.

Lobbyisten van Microsoft en pro-Microsoft Congresleden pleiten ervoor om het bedrag dat president Clinton voor de antitrustdivisie van Justitie wil uittrekken (114,3 miljoen dollar), terug te brengen met zo'n negen miljoen dollar.

Een steunpilaar van Microsoft in het Congres is senator Slade Gorton van de staat Washington, waar het hoofdkwartier van Microsoft is gevestigd. Gorton heeft volgens The Washington Post sinds 1997 51.000 dollar aan campagnegeld ontvangen van het bedrijf en zijn werknemers. Hij heeft zich opgeworpen als een fel pleitbezorger van de korting op de Justitiebegroting.

Daarnaast heeft Microsoft steun gekregen van een aantal invloedrijke belangenorganisaties zonder winstoogmerk, zoals de National Taxpayers Union en Americans for Tax Reform. Washingtonse vertegenwoordigers van deze instellingen maakten vorige maand een geheel verzorgd driedaags uitstapje naar het Microsoft-hoofdkwartier, inclusief kaartjes voor theater- en sportevenementen. Drie dagen na het reisje schreef een aantal van deze organisaties een brief aan het Huis van Afgevaardigden met een pleidooi om de begroting voor de antitrustdivisie te snoeien.