Kollum

Mocht de burgemeester van Kollummerland met eieren bekogeld worden? Dat heet tegenwoordig de Kollummer kwestie. De Volkskrant van zaterdag bevatte er twaalf ingezonden brieven over: zes schrijvers bleken tegen, zes voor. De teksten van de voorstanders van het eierstruif zijn uiterst leerzaam, temeer omdat ze in de Volkskrant stonden, toch nog altijd aan te duiden als een dagblad met een links-progressieve achterban.

Een greepje. ,,Niet alleen in de Randstad, maar overal elders is immers te voelen dat de spanningen, de stress, de agressie dus ook, snel toenemen door ontstane overbevolking!'' schrijft een Nijmegenaar. Een stad-Groninger: ,,De politiek staat zover van ons af dat ik me afvraag of Kok en zijn clan vanuit zijn ivoren torentje wel in de gaten heeft wat er in dit land gebeurt. Is het wel zo (extreem)rechts wat er in Oostenrijk gebeurt?'' Iemand uit Hollandscheveld: ,,De demonstranten kan men dan ook zien als vertegenwoordigers van het volk, dit in tegenstelling tot veel Kamerleden die de wil van het volk aan hun laars lappen.''

Het is het soort taal dat in blaadjes van het Vlaams Blok en de CD niet zou misstaan. Dat de schrijvers nog niet konden weten dat de Iraakse ex-asielzoeker ten onrechte was aangezien voor de moordenaar van Marianne Vaatstra, doet niets af aan het xenofobe karakter van hun brieven. Integendeel, ik vrees dat ze er geen toontje lager om zullen zingen, net zomin als de vader van Marianne, die de moord bij voorbaat aan het Nederlandse asielzoekersbeleid weet, en net zomin als die Zeer Enge Dame Hilly Veenstra die het actiecomité `AZC Nee' inmiddels verwisseld heeft voor `de partij voor een Veilige en Zorgzame samenleving', waarover ze zegt: ,,We denken nu aan het opzetten van een landelijk meldpunt voor autochtone slachtoffers van allochtonen of zoiets.''

Je zou denken dat er eerder behoefte is aan een landelijk meldpunt voor allochtone, ten onrechte van moord verdachte slachtoffers van Friese autochtonen, maar nee – deze suggestie lijkt niet besteed aan al die Veenstra's, Vaatstra's en andere Tra's die zo duchtig de trom van hun morele superioriteit roeren. Voor hen is de Nederlander een nobel wezen die het nooit in zijn hoofd zal halen iemand de keel af te snijden.

Veel betrokkenen, de officier van justitie helaas voorop, vonden het `verschrikkelijk' dat die Irakees dankzij de DNA-test niet de dader bleek te zijn. Ik heb eerlijk gezegd van dit nieuws gesmuld, want ik begin steeds vuriger te hopen dat de dader gewoon zo'n gezellige, gezonde, blozende Friese doorloper is, een graag geziene bewoner van zijn dorp, die ondanks zijn achtendertig jaar nog altijd bij zijn ouders woont, voor wie hij overigens uitstekend zorgt, evenals voor de parkiet.

    • Frits Abrahams