Keeper Jansen ontketent een rel bij Sparta

Doelman Ronald Jansen heeft ongewild een nieuw conflict gecreëerd tussen Sparta-coach Jan Everse en technisch-directeur Leo Steegman. De keeper van Sparta kreeg gisteren tegen AZ na een kwartier een rode kaart wegens opzettelijk hands buiten het strafschopgebied.

De Alkmaarders profiteerden in de tweede helft optimaal van het numerieke overwicht: 3-6. De nerveuze scholier Arnoud Toet moest Jansen vervangen. Tot ergernis van directeur Steegman hamerde coach Everse wederom op het versterken van zijn selectie. ,,De trainer valt zijn elftal af door telkens te vragen om nieuwe spelers'', luidde zijn verwijt. Everse heeft in elk geval weinig vertrouwen in zijn eerste doelman.

Jansen verkeek zich gisteren op een hoge bal en onderschepte hem in een reflex met zijn handen. Arbiter Sterk stuurde de Sparta-keeper resoluut van het veld, waarna aanvaller Den Dunnen plaats moest maken voor de onervaren reserve-doelman Toet, die vanwege zijn studie niet met de selectie kan meetrainen. Met tien spelers kwam Sparta tegen het zwak verdedigende AZ zowaar nog op een 3-1 voorsprong, waarna de ploeg van coach Van der Lem in drie doldwaze minuten nog tot 3-3 terug kwam.

Volgens Everse zou Sterk teveel tijd hebben bijgetrokken. Het Rotterdamse publiek reageerde zijn frustraties na rust luidkeels af op de scheidsrechter, die de wedstrijd na herhaalde spreekkoren tien minuten onderbrak. In de tweede helft liep AZ soepel uit naar een 6-3 overwinning, waarna Everse zich opnieuw beklaagde over het ontbreken van een capabele, tweede keeper. Technisch-directeur Steegman beet vervolgens venijnig van zich af. ,,De trainer zoekt een alibi om nederlagen te verklaren'', zei Steegman.

PSV toonde zich gisteren wederom oppermachtig in de eredivisie. Het onthutsend zwakke FC Den Bosch mocht nog blij zijn dat de koploper zich spaarde voor de confrontatie met Glasgow Rangers in de Champions League. Vijftien kansen leverde PSV zeven doelpunten op. Van Nistelrooy, Nilis en invaller Bruggink scoorden elk twee keer, Van der Doelen nam de zevende treffer voor zijn rekening. PSV heeft nu in acht duels al veertig keer gescoord. Het koningskoppel Van Nistelrooy (15) en Nilis (8) is alleen al goed voor 23 treffers. Voorzitter Van Raaij maakte bekend dat PSV gaat samenwerken met de Chinese voetbalclub Shanghai Shen Hua.

De Graafschap en FC Twente hielden elkaar in een bloedeloos duel in evenwicht (0-0). Bij Heerenveen maakte de aan zijn knie geopereerde spits Dennis de Nooijer na tien maanden zijn rentree tegen Fortuna Sittard. De Friezen wonnen voor de derde keer op rij in Limburg: 0-1. MVV-coach Wim Koevermans gaf zijn omstreden spits Emerson een kusje op het voorhoofd voor zijn drie doelpunten tegen FC Utrecht, waardoor MVV de eerste overwinning (4-1) van het seizoen behaalde. RKC is terug in de middenmoot na de 2-1 nederlaag tegen Willem II, dat alleen voor rust heer en meester was. Vitesse drukte Cambuur op de laatste plaats door een 1-0 zege. Nadat verdediger De Marchi aan een rode kaart was ontsnapt na een overtreding op Cambuur-spits Nelisse kopte uitgerekend hij Vitesse naar de overwinning.