Karpov eist WK-titel terug

Ex-wereldkampioen schaken wordt Anatoli Karpov liever niet genoemd tijdens de vierkamp in Hoogeveen. De 48-jarige Rus voert nog steeds een juridische strijd met de wereldschaakbond (Fide) over de rechtsgeldigheid van het onlangs gehouden WK in Las Vegas. In Amerika veroverde zijn landgenoot Khalifman de titel, die Karpov nog immer in zijn bezit denkt te hebben. Vol vertrouwen zei hij de uitspraak van het Hof in Lausanne af te wachten en aan schaken is Karpov de laatste tijd dan ook weinig toe gekomen.

Volgens Karpov had het WK niet mogen worden gehouden zonder zijn toestemming. De Fide zou hebben verzuimd met hem te onderhandelen over de meest geschikte datum en tijdens de opening van het evenement in Hoogeveen hekelde Karpov nogmaals Fide-president Iljoemzjinov. ,,Binnen de Fide bestaat geen oppositie meer. Iljoemzjinov betaalt de rekeningen en bepaalt de regels.'' Karpov stelde tevens een `herenigingstoernooi' voor, waarin afvallige grootmeesters als Kasparov, hijzelf, de nieuwe wereldkampioen Khalifman en toppers als Anand, Kramnik en Sjirov om de ware WK-titel zouden moeten strijden. ,,Het is niet te accepteren dat de amateurs van de Fide de regels opstellen voor een WK met een traditie van meer dan honderd jaar'', zei Karpov.

Wat Karpov betreft, schuift zelfs Bobby Fisher weer aan. ,,Al is zijn terugkeer een illusie.'' Pikant detail is dat de omstreden Amerikaan zijn titel in 1975 aan Karpov moest afstaan, omdat hij het niet eens was met de voorwaarden van de Fide. Het idee van Karpov lijkt een hersenspinsel en hij zou zeker niet gelden als favoriet in een alternatief WK-toernooi. Op de wereldranglijst is Karpov gezakt naar de zevende plaats. ,,Maar als de wereldtitel op het spel staat, ben ik nog tot veel in staat'', meende Karpov. ,,Ik heb geleerd te overleven. Als ik het karakter van Fisher had gehad, zou ik vijftien jaar geleden al zijn ingestort.''

Gisteren bewees Karpov in elk geval dat zijn eindspeltechniek nog niets aan kracht heeft ingeboet. Tegen de jonge Sadsavakov kwam de veteraan slecht uit de opening. Maar toen de jeugdwereldkampioen in de eerste ronde van de kroongroep steken liet vallen, sloeg Karpov in zijn bekende stijl genadeloos toe. Ook de één jaar jongere Jan Timman demonstreerde een gave techniek. Hij won voor de eerste keer in zijn loopbaan van de 23-jarige Judit Polgar.

Beide grootmeesters kennen elkaar goed, omdat ze afwisselend in Amsterdam en Boedapest regelmatig samenwerken. Vorig jaar was Polgar in Hoogeveen Timman in de openingsronde de baas, waarmee ze de basis legde voor haar toernooizege. Gisteren reageerde Timman fraai op een pionoffer van Polgar. Hoewel zijn dame van het bord dreigde te verdwijnen, verrastte hij de meest begaafde van de drie Polgar-zusjes met een subtiele pionzet.