Internationale beurzen

LONDEN

Grote nervositeit heerste vanmorgen op de Europese beurzen na de flinke daling van de koersen op Wall Street, waar het Dow Jones-gemiddelde vrijdagavond 2,6 procent lager sloot. De vraag hoe New York vanmiddag zou openen maakte Europa vanmorgen tot passieve volgeling van de Amerikaanse beurstrend. De ochtend begon met een afwaardering van de koersen naar het equivalent van het niveau dat New York vrijdag bereikte. De rest van de ochtend golfden de koersen op en neer met de waarde van het termijncontract op de Amerikaanse S&P-500 index. Dat gaf tegen het middaguur een lagere opening van Wall Street aan.

Dresdner en HypoVereinsbank waren twee van de weinige stijgers op de Duitse beurs, na een bericht in de Financial Times dat zij een fusie overwegen. Voor het overige moest de DAX met 1,3 procent terug tot 5119 punten. RWE en Veba daalden nadat bekend werd dat zij hun aandeel van 60 procent in het mobiele-telefoonbedrijf E-plus aan France Telecom verkopen.

PARIJS

Ook France Telecom moest terug, met 2,4 procent na bekendmaking dat zij E-plus koopt. Voor het overige waren er vrijwel geen winnaars in Parijs, waar de CAC-index 1,2 procent lager was op 4469 punten.

TOKIO

De effectenbeurzen in het Verre Oosten hebben vanmorgen forse koersdalingen laten zien. Ze volgden daarmee de beurs in New York, waar het Dow Jones-gemiddelde afgelopen vrijdag inzakte met 2,6 procent.

Londen stond tegen het middaguur op een verlies van 1,4 procent tot 5822 punten voor de FTSE-index. Telecom-aandelen en banken waren de grootste verliezers, maar het dieptepunt werd eerder op de ochtend bereikt met een FTSE-index onder de 5800 punten. Dat was het laagste niveau sinds 11 februari van dit jaar.

FRANKFURT

In Tokio sloot de Nikkei-index met een verlies van 326,24 punten (1,85 procent) op 17.275,33. Dat was het laagste slot in drie weken. De beurs in Zuid-Korea verloor 4,2 procent en die in Australië 2,3 procent. Singapore sloot 3,3 procent lager. De beurs in Hongkong bleef dicht wegens een nationale feestdag.