Grafisch ontwerper Jaap Drupsteen gaat nieuwe paspoort ontwerpen

Na de bankbiljetten van 10, 25, 100 en 1000 gulden zal grafisch ontwerper Jaap Drupsteen nu het nieuwe paspoort gaan ontwerpen. Het document moet per 1 januari 2001 beschikbaar zijn. Het huidige paspoort blijkt niet fraudebestendig en moet worden vervangen.

Fraude met paspoorten is een nachtmerrie voor de verantwoordelijke bewindslieden. Eind jaren tachtig moesten een minister (Van Eekelen, VVD) en een staatssecretaris (Van der Linden, CDA) vertrekken toen de productie van een nieuw `fraudebestendig' paspoort tot problemen leidde. In 1997 werd een nieuwe versie uitgebracht, het huidige paspoort.

Maar ook over dat paspoort ontstond onenigheid. Ontwerper Jelle van der Toorn had op de 28 pagina's in de pas de `highlights' van de vaderlandse geschiedenis getekend, van de hunebedden, Willem van Oranje tot `Vadertje Drees'. Klopt niets van, zeiden sommige historici. De naakte handelsgod Mercurius en de specifiek-christelijke symbolen in het pastelkleurige beeldverhaal waren aanstootgevend voor islamitische gebruikers van de pas. Het naakt werd bedekt, de kruisen geschrapt.

Maar veilig was het paspoort wel, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het document heeft een drievoudige beveiliging met kenmerken die met het blote oog zijn te zien, kenmerken die alleen onder ultraviolet licht of met een loep herkenbaar zijn, en trucjes die alleen in een laboratorium zijn te herkennen. Het ministerie liet het document nog speciaal testen door een gearresteerde Iraanse meestervervalser.

Een jaar later, in december 1998, moest staatssecretaris Van Boxtel toegeven dat de pas toch niet zo heel fraudebestendig was. Er bleken zeker acht goed gelukte vervalsingen in omloop te zijn. Vervalsers hadden kans gezien met de pasfoto's onder de speciale plastic deklaag te knoeien.

Welke drukkerij de nieuwe paspoorten gaat maken, is nog niet bekend. Het ministerie heeft de opdracht in Europa aanbesteed.