GLUREN MET WEBCAMS

De bekendste Nederlandse `webcam' (videocamera op het internet) is die van de Amsterdamse studenten Corrie en Rickert. Ze zijn zo populair dat ze vorige week door hun provider UPC (voorheen A2000) werden afgesloten omdat ze te veel bezoekers trokken. De Digitale Stad heeft hun site binnen een dag overgenomen.

Corrie (26) en Rickert (27) studeren Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en tonen hun leven op Internet. In hun woning staan twee webcams opgesteld die 24 uur per dag uitzenden wat het stel doet. Als ze niet thuis zijn, wordt keurig op de site vermeld wat ze aan het doen zijn (werken, studeren).

Er is niet veel spectaculairs te zien bij Corrie en Rickert thuis. Vanochtend zat Corrie aan haar pc in een Adidas-trainingspak. Een handvol chatters praten in de bijbehorende `catbox #cam' over wat ze doet achter haar computer. Werken, denkt iedereen. Voor de chatbox heeft het stel strenge regels opgesteld: je mag niet te veel vragen stellen, Corrie en Rickert niet lastig vallen en ze zeker niet vragen hun kleren uit te trekken.

Wat beweegt mensen om het privéleven van anderen op internet te bekijken? Ze lijkt op een ex-vriendin, zegt `Grunn', in de chatbox over Corrie. Grunn, assistent verkoper bij een uitgeverij in Groningen, bezoekt de site en de chatbox dagelijks. Hij zegt niet alleen voor Corrie te komen, maar ook voor het chatten met de andere kijkers.

Voor veel van de tienduizenden dagelijke bezoekers ligt de charme van de cam waarschijnlijk in de verwachting. Op de site staan tientallen foto's van Corrie in sexy en half ontklede poses. Wie lang genoeg kijkt, zal ooit live zulke beelden zien. Corrie en Rickert zelf zeggen hun leven op internet uit te zenden omdat iedereen recht heeft op `15 megabytes of fame'.

(Tekst Marie-José Klaver, montage Wim Lintsen, beeld: camathome.dds.nl)

    • Marie-José Klaver