France Telecom stapt Duitse markt binnen

France Telecom heeft voor 16,3 miljard gulden de zeggenschap verworven in het Duitse E-plus, de nummer drie in mobiele telefonie in Duitsland. Het Franse telecomconcern koopt voor dat bedrag het belang van iets meer dan 60 procent in E-plus van de Duitse conglomeraten RWE en Veba. Dat hebben de betrokkenen vanochtend bekendgemaakt.

France Telecom moet nog overeenstemming bereiken met de andere aandeelhouders, het Amerikaanse BellSouth en het Brits-Amerikaanse concern Vodafone AirTouch. Die hebben ieder ongeveer 20 procent van de aandelen in handen. E-Plus is de op twee na grootste aanbieder van mobiele telefonie in Duitsland, achter Deutsche Telekom (met T-Mobil) en Mannesmann. Het bedrijf heeft 3,2 miljoen abonnees en een marktaandeel van 16 procent. E-Plus telt 3.100 werknemers en boekte vorig jaar een omzet van 2 miljard gulden.

France Telecom en Deutsche Telekom hadden jarenlang een soort `niet-aanvalsverdrag', zo vertelde oud-Telekom bestuurslid E.J. Nederkoorn in een gesprek met deze krant, maar de verhouding tussen beide bedrijven is het afgelopen jaar verstoord geraakt toen de Duitsers poogden te fuseren met Telecom Italia. Dat plan ging niet door omdat het Italiaanse staatsbedrijf werd overgenomen door Olivetti.

In Nederland is France Telecom aandeelhouder in het mobiele telefoonbedrijf DutchTone en kabelbedrijf Casema. Het wil de overname van E-plus betalen door zijn belangen in Sprint en Deutsche Telekom (2 procent) te verkopen.