Fortuinlijk Ajax blijft in het spoor van PSV

Als enige in de eredivisie blijft Ajax in het spoor van koploper PSV, maar het elftal van trainer Jan Wouters heeft nog allerminst de uitstraling van een potentiële kampioen. Gisteravond mocht de bekerwinnaar in het duel met NEC van geluk spreken dat arbiter Bossen in de tweede helft een onbesuisde actie van Pothuizen op Wamberto bestrafte met een penalty. Kort ervoor had NEC de verdiende gelijkmaker (1-1) geforceerd. Maar nadat Machlas de strafschop benutte knakte er iets bij NEC en won Ajax met 3-1.

Ajax had nog een keer de hulp van Bossen nodig toen De Gier in het zestien metergebied onderuit ging in een duel met Winter die zijn arm gebruikte. De arbiter floot ook hier in het voordeel van Ajax.

De beslissingen van Bossen waren na afloop onderwerp van discussie. NEC-trainer Jimmy Calderwood had de vermeende overtreding op Wamberto niet goed gezien. Zijn spelers op het veld, in de dug-out en op de tribune waren echter resoluut in hun oordeel: dit was absoluut geen strafschop. Zij voelden zich bestolen. Pothuizen was zich van geen kwaad bewust. ,,Ik heb Wamberto helemaal niet geraakt. Het was mijn bedoeling om de bal corner te tikken en dat gebeurde ook. Ik voel me verneukt door deze scheidsrechter.''

De tv-beelden geven een genuanceerder beeld. In een wilde poging de bal weg te trappen liep Pothuizen Wamberto omver. Vervolgens verloor Pothuizen zijn evenwicht, waarna de bal via z'n hak ging over de achterlijn rolde. Bossen nam in een flits een juiste beslissing, al was de overtreding zwaar bestraft.

Geïnspireerd door zijn boze spelers verklaarde Calderwood zich echter solidair met Cambuur-trainer Gert Kruys die 24 uur eerder na een nederlaag tegen Vitesse zijn nood had geklaagd over de klassejustitie van het arbiterskorps. De scheidsrechters zouden de topclubs bevoordelen. Calderwood: ,,Het is toch te gek voor woorden dat ik elke maandagavond met trillende handen teletekst opzet om te kijken wie ons in het weekeinde gaat fluiten. Bossen is niet meer de veelbelovende scheidsrechter van twee jaar geleden. Hij heeft te veel waardering gehad van de rapporteurs op de tribune. Je moet als scheidsrechter een wedstrijd goed aanvoelen en daarin slaagt hij niet.''

Ook spelers als Pothuizen en De Gier uitten hun frustraties over de willekeur van de scheidsrechters. Pothuizen: ,,Ploegen als PSV en Ajax krijgen een beslissing in geval van twijfel altijd mee.'' Spits De Gier: ,,Het verbaasde me dat ik geen strafschop kreeg toen Winter mij dicht bij het doel naar beneden trok. Ik heb ook tegen Bossen gezegd: ,,Als een Ajacied dit was overkomen had je wél een penalty gegeven.''

Wouters moest toegeven dat Ajax over geluk niet had te klagen. Het lukt hem maar niet zijn elftal te laten spelen zoals hij dat wil. Desondanks blijft Ajax punten veroveren. Dat is bemoedigend voor Wouters. Wellicht dat Ajax nog de geest krijgt als een aantal geblesseerden weer fit is.

Tegen NEC kon Wouters slechts één echte verdediger opstellen: De Cler. Tobiasen, Van Halst, Vierklau en Verlaat waren niet inzetbaar. Winter speelde in de mandekking op De Gier waardooreen aantal hachelijke situaties voor het doel van Grim ontstond. Nieuwenburg had bovendien zijn handen vol aan Renfurm.

Het meest stelde Ajax teleur in de opbouw van de aanval. Te vaak werd met een verre pass een speler in de voorhoede gezocht. Dat leidde veelal tot balverlies. Vooral Dani speelde daarin een negatieve hoofdrol. Hij speelde een zwakke wedstrijd em mocht een voorbeeld nemen aan generatiegenoten als O'Brien en Knopper.

Positief was de terugkeer van de herstelde Grönkjaer, die mocht invallen nadat hij sinds de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal tegen Feyenoord uit de roulatie is geweest. De Deen benadrukte het uitgebreide spelersarsenaal van Ajax. Wouters hoopt tot de onderlinge confrontatie op 15 december in het kielzog van PSV te blijven. Als het geluk hem zo blijft toelachen als gisteravond hoeft hij daarvoor niet bang te zijn.

    • Erik Oudshoorn