Excuses Mugabe voor slachting van Matabeles

De president van Zimbabwe, Robert Mugabe, heeft zijn excuses aangeboden voor de slachting die het leger in de jaren tachtig aanrichtte onder het zuidelijke Matabele-volk en beloofd dat zijn regering compensatie zal betalen aan nabestaanden. ,,Het was een pijnlijke periode, veel mensen kwamen om het leven. Dat spijt ons zeer en we hopen dat het nooit meer zal gebeuren'', zo zei Mugabe gisteren tijdens een kerkdienst in Bulawayo, de virtuele hoofdstad van Matabeleland. Begin juli, tijdens de begrafenis van Matabele-leider en vice-president Joshua Nkomo, nam Mugabe voor het eerst voorzichtig het woord `excuses' in zijn mond, maar gisteren ging hij veel verder. De president vroeg provinciale leiders met een lijst te komen van mensen die hebben geleden onder de terreur. Volgens Amani Trust, een organisatie die de belangen van de nabestaanden behartigt, vreest Mugabe, die behoort tot het Shona-volk, al enige tijd dat de Matabeles nog wraak zullen nemen, zij het voorlopig alleen geestelijk. In de beleving van beide volkeren speelt de geesteswereld een belangrijke rol. Omdat veel slachtoffers die toen zijn gevallen nooit een fatsoenlijke begrafenis hebben gehad of zijn verdwenen, achtervolgen hun zielen de daders en de nabestaanden, redeneert men.

De Vijfde Brigade van het Zimbabweaanse leger, getraind door Noord-Koreaanse militairen, vermoordde tussen 1983 en 1987 in opdracht van Mugabe ten minste 10.000 mensen, veelal op gruwelijke wijze. Doel was het intimideren van Mugabes tegenstanders, die zich vooral onder de Matabeles bevonden. Nkomo moest voortaan genoegen nemen met een onderschikte rol in de landspolitiek.