Een hand laten afhakken levert 20.000 dollar op

`Ik heb er spijt van', stond onder de foto van een winkelier uit São Paulo. Op de plaats van zijn hand zat een bloederig verband. Voor driehonderd dollar, aldus het serieuze dagblad O Globo, had Sebastiao Rodrigues zijn hand laten afhakken. Vijftig dollar voor de bijl die hij in een tuinderszaak kocht. En nog eens tweehonderdvijftig voor de vrachtwagenchauffeur die bereid was de amputatie te verrichten.

Met deze investering was Rodrigues twintigduizend dollar rijker. Dat was het bedrag dat de invaliditeitsverzekering op het punt stond uit te keren. Totdat een wakkere verzekeringsagent ontdekte dat de hand van de winkelier niet per ongeluk was verdwenen. ,,Ik zal het nooit meer doen'', zwoor Rodrigues met zijn overgebleven hand voor de rechter die hem vorige week voor fraude veroordeelde.

Dit weekeinde kwam er opnieuw een bijzonder geval van verzekeringsfraude boven. Kolonel José Correia uit de noordelijke deelstaat Piauí schoot zijn chauffeur twee kogels door het hoofd. Dat was het einde van een werknemer die voor de politiekolonel zo `onontbeerlijk' was, dat hij een levensverzekering van niet minder dan tweehonderdduizend dollar op hem had afgesloten.

Brazilië is een waar fabeltjesland als het gaat om het tillen van de verzekering. Mensen die een op natuurlijke wijze gestorven familielid in een rijdende auto proppen, om de ongelukkenpolis op te strijken. Mensen die zichzelf dood verklaren, en door de mand vallen als ze even later zelf hun levensverzekering komen ophalen.

,,We schatten dat een kwart van de uitbetaalde polissen in Brazilië op fraude berust'', zegt een woordvoerder van de Braziliaanse Federatie van particuliere verzekeraars. In het vrolijke Brazilië wordt niet hard naar fraude gespeurd. ,,Het is gewoon een bedrijfsrisico dat we doorberekenen in de premie'', zegt Ricardo Lachac, directeur van een groot verzekeringsbedrijf.

Toch blijven ook in Brazilië verzekeraars verzekeraars. Zo is er het geval van het vierjarige dochtertje van aannemer José Carlos Fagundes uit Rio de Janeiro. Het meisje kan nog steeds niet lopen, omdat de verzekering weigert een operatie aan haar voetjes te betalen. Bij de geboorte van zijn dochter zou Fagundes verzuimd hebben de verzekering te vertellen `dat de baby mank was'.

Wel betaalde dezelfde verzekeraar tienduizend dollar aan een dokter met een gebroken pols. ,,Een dergelijke breuk is niet op rotgenfoto's te zien, en daarmee favoriet bij dokters en tandartsen'', verklaart Pedro Negrini, gespecialiseerd in het opsporen van verzekeringsfraude. Pas toen de dokter voor de tweede keer in een jaar zijn pols brak schakelde de verzekering het bedrijf van Negrini in. Deze trof de dokter met pols en al aan in een jet-ski-wedstrijd.

    • Marjon van Royen