Damrak beleeft zware ochtend

Op Heineken na begonnen alle AEX-fondsen vanmorgen op het Damrak in het rood. Nadat de beurs zich enigszins herstelde van een fors lagere opening noteerde een handjevol aandelen toch enige winst.

Dat nam niet weg dat het Damrak vanmorgen een zware ochtend had. Na vier slechte dagen was de AEX-index ook vanmorgen flink lager. De koersval op Wall Street, waar het Dow Jones-gemiddelde vijdag 2,6 procent prijsgaf, woog zwaar in Amsterdam. In de loop van ochtend stond de index even op meer dan 10 punten verlies, maar tegen het middaguur krabbelde de graadmeter wat op. Om half een stond de AEX 5,41 punten (1,0 procent) lager op 532,56 punten. Het tussentijdse dieptepunt van ruim 527 punten vanmorgen was de laagste stand sinds 5 augustus.

Veel hing af van de opening van Wall Street vanmiddag. En op Wall Street wordt uitgekeken naar de publicatie, morgen, van het niveau van de consumentenprijzen over september. Dat cijfer geeft de daadwerkelijke inflatie in die maand aan. Een oplopende inflatiecijfer zou kunnen betekenen dat de Amerikaanse geldmarktrente wordt verhoogd.

Heineken, Aegon, ASML en KPN handhaafden zich tegen licht hogere koersen. De rest moest genoegen nemen met verliezen. Akzo Nobel moest 4,5 procent naar beneden, DSM 2,7 procent. Twee fondsen die een emissie voorbereiden, VNU en Bührmann, leverden respectievelijk 2,9 procent en 2,5 procent in. Ook Vendex (min 2,9 procent) en Baan (min 2,6 procent) waren uit de gratie. Zoals vaker bij slechte omstandigheden op de aandelenmarkt kon de obligatiemarkt profiteren. De vlucht uit aandelen in obligaties zorgde ervoor dat het rendement op de tienjarige staatsobligatie kon dalen van 5,55 procent naar 5,52 procent.