Conflict over Egyptisch goud

Egyptische en Duitse autoriteiten zijn in conflict geraakt over de teruggave van enkele onderdelen van een Egyptische sarcofaag. Het Duitse weekblad Der Spiegel meldt dit vandaag. Het gaat om enkele hiërogliefen van puur goud. De stukken maken deel uit van de sarcofaag uit de graftombe `KV55', die bij de opgraving in 1907 aan farao Achnaton, de man van Nefertete, werd toegeschreven. In 1915 werden de ornamenten gestolen uit het museum in Caïro. Begin jaren tachtig kocht het Museum van Egyptische Kunst in München ze van een particulier, meldt conservatrice Sylvia Schoske in Der Spiegel. De Beierse minister van Cultuur en de Egyptische regering zijn sinds 1994 in onderhandeling over de teruggave van de stukken aan Egypte. Het Duitse museum weigert ze echter zomaar terug te geven en eist een tegengift, aldus Der Spiegel. (AFP)