`Chinese ambassade bewust bestookt'

De NAVO heeft op 8 mei de Chinese ambassade in Belgrado niet per vergissing gebombardeerd, zoals ze steeds heeft volgehouden. Ze heeft de ambassade bewust gebombardeerd omdat de Chinezen radioboodschappen van het Joegoslavische leger doorgaven.

Dat meldde gisteren de Britse zondagskrant The Observer. Volgens The Observer haalde de NAVO op 22 april de Joegoslavische legerzender voor 24 uur uit de lucht. Toen de zender weer uitzond, bleken de radiosignalen te worden doorgegeven vanuit de Chinese ambassade in Belgrado. Daarop werd de ambassade geschrapt van de lijst van doelen die niet mochten worden bestookt, aldus The Observer.

Bij het bombardement van 8 mei vielen drie doden. China reageerde woedend. De NAVO liet weten dat het om ,,een menselijke fout'' ging, veroorzaakt door het gebruik van een verouderde kaart van Belgrado. De NAVO bood Peking excuses aan en de familie van de slachtoffers kreeg een financiële compensatie.

De lezing van The Observer werd bevestigd door een vluchtcoördinator in Napels, een in Macedonië gevestigde monitor van het radioverkeer van het Joegoslavische leger en een hoge NAVO-functionaris in Brussel, zo meldde de krant. De Chinese ambassade hielp de Joegoslaven op verschillende manieren tijdens de oorlog om Kosovo, volgens The Observer in de hoop van Belgrado bijzonderheden te krijgen over de Stealth-bommenwerper die was neergeschoten.

Het verhaal in The Observer is gisteren direct tegengesproken door de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Groot-Brittannië, Madeleine Albright en Robin Cook. Albright sprak van ,,klinkklare onzin'', Cook zei dat er ,,geen spoor van bewijs'' is voor het verhaal. (Reuters, AFP, AP)