Bouwfonds onder druk door plan corporaties

De overname van Bouwfonds Nederlandse Gemeenten door ABN Amro komt verder onder druk te staan. Een groep woningcorporaties heeft onderzocht of het mogelijk is gezamenlijk een bod uit te brengen op een deel van Bouwfonds, met de bedoeling dat deel van het bedrijf als `sociale' bouwer onder eigen beheer te brengen. Eerder was al bekend dat een deel van de aandeelhouders vraagtekens zet bij de door ABN Amro geboden prijs van 608,50 gulden per aandeel.

Afgelopen vrijdag is een aantal woningcorporaties bij elkaar geweest om te praten over overname van de `bouwpoot' van Bouwfonds. Een deel van de corporaties is bang dat Bouwfonds onder de vleugels van ABN Amro zijn sociale karakter kwijtraakt. Bouwfonds (projectontwikkeling en hypotheekverstrekking) is na de Tweede Wereldoorlog opgezet om woningen te bouwen voor de minstvermogenden.

Uit het onderzoek van de corporaties is volgens een woordvoerder van de koepelvereniging Aedes gebleken dat de beoogde gedeeltelijke overname heel lastig te realiseren is. ,,Aedes onderneemt nu verder geen stappen. We gaan pas verder als zou blijken dat gemeenten vanuit volkshuisvestelijke redenen een andere koper van Bouwfonds zouden willen zoeken.''

Voor Bouwfonds komt het initiatief van de corporaties als een onaangename verrassing. Bouwfonds-topman Hakstege maakt er geen geheim van dat een bundeling van Bouwfonds met de woningbouwcorporaties in zijn ogen weinig extra waarde oplevert.

Bouwfonds is op zoek gegaan naar een partner sinds veel van de 479 aandeelhoudende gemeenten van hun belang afwillen; het bedrijf heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een reguliere commerciële marktpartij. Bovendien zijn de gemeenten bang dat de Europese expansieplannen van Bouwfonds te veel risico met zich meebrengen. Bouwfonds wil juist samengaan met ABN Amro om in het buitenland snel een krachtige positie te bemachtigen. ABN Amro neemt Bouwfonds over als minimaal 85 procent van de aandelen wordt aangemeld.