Boegbeelden

Sampdoria mag zes thuiswedstrijden niet in het eigen Marassi-stadion spelen omdat het bekerduel met Bologna vijf minuten na de rust wegens onordelijkheden op de tribune werd gestaakt. Pagliuca, de doelman van Bologna, kreeg zoveel sinaasappelen en flesjes naar zijn hoofd gegooid dat de twee scheidsrechters, één voor elke helft, er de brui aan gaven.

Drie dagen na de door FIFA- en UEFA-officials bijgewoonde vertoning – zij waren op het experiment met de twee scheidsrechters afgekomen – had de Italiaanse tuchtcommissie haar vonnis al klaar. Het vorig seizoen uit de hoogste klasse gedegradeerde Sampdoria kreeg lik op stuk voor het wangedrag van zijn supporters.

In Nederland deed zich ruim drie weken geleden een soortgelijke affaire voor. De eerste divisiewedstrijd NAC-Dordrecht '90 werd kort na de rust bij de stand 1-0 gestaakt omdat doelman Van der Werff van Dordrecht '90 door een vanaf de tribune gegooide vuurwerkbom gewond was geraakt en niet verder kon spelen.

Aangezien het projectiel uit een supportersvak van NAC kwam, lag het voor de hand dat er snel en resoluut zou worden bestraft. De Bredase club had in elk geval verzuimd bij de ingang van het beruchte vak G zorgvuldig te fouilleren. Ook was er weinig terechtgekomen van het bewakingssysteem met behulp van videocamera's. De dader zou daarmee worden opgespoord, beloofde NAC-directeur Oltmans aanvankelijk, maar die ligt inmiddels op het kerkhof.

Niets weerhield derhalve de tuchtcommissie ervan haar conclusies te trekken. NAC-verdediger Van As zag de bui al hangen. ,,Het zou me nauwelijks verbazen'', verzuchtte hij, ,,als onze 1-0 voorsprong in een 3-0 nederlaag wordt omgezet.'' Het moet hem en zijn teamgenoten dan ook aangenaam hebben verrast dat de tweede helft van de gestaakte wedstrijd vorige week maandag gewoon mocht worden afgewerkt. Alsof er niets was voorgevallen. Alleen bleven de tribunes ditmaal leeg. NAC won met 4-0. De tuchtcommissie hield zich kennelijk van den domme.

Anders gaat het in Italië en Spanje. Afgelopen woensdag kreeg Kluivert van scheidsrechter Diaz Vega tijdens de wedstrijd Barcelona-Real Madrid de rode kaart wegens een wel zeer grove belediging – ,,ik schijt op jouw hoerenmoeder'' – en twee dagen later al werd de speler voor vier competitiewedstrijden geschorst.

Het was de zoveelste keer dat Kluivert, een van Oranje's boegbeelden tijdens de EK volgend jaar, zich op een extreme manier misdroeg. Hij reageerde zich af op de scheidsrechter nadat Real Madrid-verdediger Ivan Campo een sliding op de bal had gemaakt die er nogal onstuimig uitzag. Kluivert werd daarbij echter niet geraakt en had dus geen reden om verontwaardigd te zijn over het uitblijven van een fluitsignaal.

De rode kaart van Kluivert werkte aanstekelijk. Bogarde, een andere steunpilaar van Barcelona (en Oranje) die op 2 oktober tegen Valladolid uit het veld was gestuurd, kon afgelopen zaterdag tegen Numancia opnieuw voortijdig de kleedkamer opzoeken. Hij en Kluivert krijgen door hun schorsingen wel de gelegenheid zich optimaal op twee zware uitwedstrijden in de Champions League te concentreren, die tegen Arsenal en Fiorentina.

Barcelona-coach Louis van Gaal, volgens het weekblad Voetbal International de aangewezen man om het Nederlands elftal naar de Europese titel te leiden, lijkt de greep op sommige spelers enigszins te verliezen. In zijn Ajax-tijd leidde hij de groep met strakke hand en was zijn woord wet. Bij Barcelona zijn de onderlinge concurrentie en de noodzaak om op alle fronten te presteren kennelijk zo groot dat zelfs een IJzeren Hein als Van Gaal steeds meer moeite heeft de zaken onder controle te houden.

    • Ben de Graaf