Belgrado dreigt Montenegrijnen met inzet van leger

Het Joegoslavische leger zal ingrijpen als Montenegro probeert zich uit de Joegoslavische federatie los te maken. Montenegro liet gisteren weten binnen enkele weken een referendum over de onafhankelijkheid te willen houden.

Het dreigement, het Joegoslavische leger op Montenegro af te sturen als de kleine zusterrepubliek van Servië zich afscheidt, werd gisteren geuit door de Joegoslavische premier Momir Bulatovic, zelf een Montenegrijn. ,,Het volk van Montenegro zal geen geforceerde afscheiding toestaan. Het leger zal elke poging in die richting verhinderen'', aldus Bulatovic tijdens een ronde-tafeldiscussie in het noorden van Montenegro, waar de bevolking pro-Servisch is. Bulatovic bestempelde de Montenegrijnse regering als ,,lafaards en verraders'' die de republiek willen ,,verkopen aan de NAVO''.

Montenegro, dat wordt geregeerd door een coalitie die uiterst kritisch staat tegenover het bewind van de Joegoslavische president Miloševic, dringt al maanden aan op overleg met Servië over nieuwe federale afspraken. Het bewind in Podgorica is, in tegenstelling tot dat in Belgrado, pro-Westers en hervormingsgezind. Belgrado heeft het overleg over nieuwe betrekkingen afgehouden en niet gereageerd op een lijst van Montenegrijnse eisen.

In een vraaggesprek met het Oostenrijkse blad Die Presse zei zaterdag de Montenegrijnse minister van Buitenlandse Zaken, Branko Perovic, dat het geduld van de Montenegrijnen op raakt en dat de regering in Podgorica een referendum over de onafhankelijkheid zal organiseren als Belgrado niet snel reageert op de eisen van Montenegro. Dat referendum, zo voegde hij daaraan toe, ,,kan sneller worden gehouden dan verwacht'', namelijk ,,binnen weken eerder dan binnen maanden''. ,,De snel verslechterende economische situatie dwingt ons nadere stappen te nemen,'' aldus Perovic. Montenegro wordt bedreigd door de in Belgrado aangezwengelde hyperinflatie. Volgens Perovic zijn de betrekkingen tussen Belgrado en Podgorica nu ,,slechter dan ze ooit zijn geweest''.

Zaterdag reageerde de Servische vice-premier Tomislav Nikolic met het dreigement voor Montenegrijnen die in Servië wonen werkvergunningen te introduceren en ,,hun status te herzien''.

De Franse president, Jacques Chirac, riep dit weekeinde de Europese Unie op Montenegro meer hulp te bieden. Chirac schreef Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, ,,zeer bezorgd' te zijn over ,,de destabilisatie van Montenegro''. ,,We moeten en we kunnen op economisch en financieel gebied meer voor Montenegro doen'', aldus Chirac. (Reuters, AFP, AP)