Albers in sporen van Schumacher

Negen jaar na Michael Schumacher heeft de Nederlandse autocoureur Christijan Albers afgelopen weekeinde op de Nürburgring het Duitse Formule 3-kampioenschap gewonnen. Na Jos Verstappen (1993) is hij de tweede Nederlander die deze prestigieuze titel in de wacht sleept. De 20-jarige coureur uit Laren besliste zaterdag de strijd in zijn voordeel, in de eerste van twee races. In de voorgaande acht raceweekenden had Albers met zijn Opel Dallara 399 al zoveel punten verzameld dat zijn tweede plaats achter de Oostenrijker Robert Lechner genoeg was voor de eindzege. De race van gisteren – in de Duitse F3 bestaat elk raceweekend uit twee races – was voor het klassement niet meer van belang; ook die won Lechner, voor Albers.

Hoe belangrijk is deze titel voor je?

Christijan Albers: ,,Die kan het voor volgend jaar wat gemakkelijker maken, vooral om in de Formule 3000 iets voor mekaar te krijgen. In elk geval heeft deze titel me weer een stap dichter bij de Formule I gebracht.''

Zaterdag won je de titel al en zat je seizoen er eigenlijk op. Had je dan nog wel zin om zondag nog een race te rijden?

,,Dat heb ik meer uit fatsoen gedaan. Vooral voor het team had ik die race willen winnen. Zaterdag was het verstandiger om die tweede plaats vast te houden, omdat daarmee het kampioenschap binnen was. Toen ging ik op zeker. Zondag was Lechner langzamer dan ik, maar ik kwam hem niet voorbij. Op de Nürburgring is het ook moeilijk inhalen. Bovendien is Lechner is echt vals, sneaky. Eén keer zat ik naast hem om hem in te halen, en daarbij heeft-ie me nog flink beschadigd. Toen was het zaak om het spul heel te houden.''

Ga je je in november in Macãu meten met 's werelds beste F3-coureurs?

,,Dat hangt er van af of we daar een budget voor krijgen en van wat ik volgend jaar ga doen. En stel dat het daar slecht gaat: dan zeggen ze meteen weer dat je niet goed bent.''

Als je een schaatser was zou je morgen in Laren worden gehuldigd.

,,Dan zou het daar vol slingers hangen. In mijn geval lezen de mensen het in de krant en dat is het dan.''