Zware rellen in Kosovo: ruim 100 gewonden

Bij zware rellen in de Kosovaarse stad Kosovska Mitrovica zijn gisteren vijf Franse en Italiaanse agenten en twee Deense soldaten van de NAVO-vredesmacht KFOR gewondgeraakt. Ruim honderd Albanese betogers werden in een ziekenhuis behandeld.

De gevechten ontstonden toen een menigte van duizenden Albanese betogers de brug wilde bestormen die toegang geeft tot het Servische stadsdeel. De brug heeft een symboolfunctie; even verderop kan men gewoon de rivier de Ibar oversteken. Albanezen betogen hier dagelijks en raakten al vele malen slaags met KFOR-troepen, die hen de doorgang naar de Servische wijk ontzeggen.

Gisteren liep de dagelijkse betoging uit op een vier uur durende vechtpartij, waarbij een betoger een handgranaat gooide. In de ochtenduren marcheerden de Albanezen gewoontegetrouw richting brug. Aan de overkant stonden, even gewoontegetrouw, honderden Serviërs hen op te wachten.

Ditmaal wisten de de betogers echter een prikkeldraadversperring te nemen en het kordon vredeshandhavers terug te slaan over de brug. Toen de stoet halverwege de brug was, voerden Franse troepen acht tanks aan, die traangas verspreidden. Ook vuurden de KFOR-troepen traangasgranaten en stun-granaten af. Scherpschutters namen daarna posities in op gebouwen rond de brug. UÇK-leider Hashim Thaçi stelt KFOR verantwoordelijk voor de rellen.

Het VN-bestuur in Kosovo heeft gisteren aangekondigd vanaf januari beslag te leggen op auto's zonder kentekens. Eigenaars zeggen dat de kentekens tijdens de oorlog zijn afgenomen door de Servische politie, maar een aantal gloednieuwe auto's zonder kentekens is mogelijk gestolen in West-Europa. Vermeende eigenaars krijgen tot januari de kans hun auto te registeren. (AP, Reuters)