Wall Street verliest deze week 5,8 pct

De aandelenkoersen op Wall Street zijn gisteren fors gedaald na de bekendmaking van verrassend hoge inflatiecijfers. De Dow-Jonesindex verloor 2,6 procent en stond zelfs even onder de grens van 10.000 punten.

De Dow-Jonesindex van industriële fondsen op Wall Street en de index van de schermenbeurs Nasdaq verloren deze week respectievelijk 5,8 en 5,3 procent. Sinds augustus heeft al een correctie plaatsgehad van 12 procent en volgens sommige handelaren is het einde nog niet in zicht. De ervaring op Wall Street leert dat de koersen op een maandag na een slechte vrijdag nog harder kunnen zakken.

De koersdaling volgde op de stijging van de producentenprijs-index. Die steeg vorige maand niet met 0,5 procent, zoals analisten hadden verwacht, maar met 1,1 procent door prijsstijgingen van voedsel, brandstof en tabak. Zonder die componenten, die zeer gevoelig zijn voor prijsschommelingen, bedroeg het kerninflatiecijfer slechts 0,3 procent. Desondanks openden de financiële markten gisteren nerveus. Later op de dag was de stemming redelijk rustig, al eindigden de aandelenindexen behoorlijk lager.

De Dow Jones verloor 266,9 punten (2,6 procent) en sloot op 10.019,71 punten. Ongeveer een uur voor het slot van de handel duikelde de index kort door de grens van 10.000 punten (9998,18). De slotstand ligt ruim 1.300 punten lager dan het record van 25 augustus van dit jaar toen de index een stand bereikte van 11.326 punten. De Nasdaq-100 verloor 75,05 punten (2,7 procent) en kwam uit op 2731,79.

Veel analisten zagen het inflatiecijfer als een soort vervolg op een speech van Alan Greenspan donderdagavond. De voorzitter van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, had omineuze woorden geuit over de hoogte van de aandelenkoersen en de mogelijkheid van een plotselinge val. De speech van Greenspan plus het inflatierapport vormden samen een soort tweetrapsraket die gisterochtend op de markten werd losgelaten en de Dow-Jonesindex direct met 220 punten naar beneden joeg. De Nasdaq verloor in het eerste uur zelfs 100 punten (3,8 procent).

,,De koersdaling heeft natuurlijk te maken met Greenspan en met de inflatiecijfers'', aldus Michael Casey, analist bij Federated Global Research, ,,maar de markten waren eerder deze week ook al zenuwachtig. Er is meer aan de hand.'' Volgens Casey is het risico van inflatie iets groter dan enkele maanden geleden. Bovendien zullen de Amerikaanse economische groei en de groei buiten de VS samen de verwachting voeden dat inflatie in de toekomst een probleem kan worden. Hij houdt er rekening mee dat in november de Amerikaanse rente door een geldverkrapping effectief wordt verhoogd. ,,Let wel'', zegt hij, ,,voor die tijd krijgen we eerst nog de werkgelegenheidscijfers over oktober en ook nog de volgende maandelijkse inflatiecijfers.''

    • Lucas Ligtenberg