Uitwijzing Kroaat is rechtmatig

Het Kroatische Hooggerechtshof heeft gisteren bepaald dat de Bosnische Kroaat Mladen Naletilic, alias `Tuta', mag worden uitgewezen naar het Joegoslavië-tribunaal. De uitwijzing van de 52-jarige Naletilic werd keer op keer geblokkeerd, de ene keer omdat hij nog in Kroatië terecht moest staan, de andere keer wegens gezondheidsproblemen. Na het aanhoren van het vonnis werd hij donderdag opnieuw naar een ziekenhuis afgevoerd met onduidelijke hartklachten. Het woord is nu aan de Kroatische minister van Justitie, die de uitwijzing op gezondheidsgronden eindeloos kan blokkeren. `Tuta', die leiding zou hebben gegeven aan de etnische zuiveringen rond de stad Mostar en daar tot 1997 als een `gangster-baron' regeerde, kan de regering-Tudjman in ernstige verlegenheid brengen. Maar als Kroatië hem niet uitwijst dreigen sancties. (AP)