Stoppen acties in Kollum? `Nee'

De komst van asielzoekers gaat gepaard met overlast, intimidatie, verkrachting en moord, zei Hilly Veenstra namens het actiecomité `azc nee' tijdens de uit de hand gelopen protestbijeenkomst in Kollum. Inmiddels heeft ze gebroken met het comité en zich aangesloten bij de partij voor een Veilige en Zorgsame Samenleving (VZ 2000), die onlangs in het nabijgelegen Grootegast werd opgericht. De partij werkt samen met het actiecomité, zegt Veenstra.

De Iraakse asielzoeker gaat vrijuit. Uw reactie?

,,Het nieuws is hier ingeslagen als een bom. De familie Vaatstra heeft een opdonder van jewelste gekregen, kan ik u vertellen. Justitie heeft de mensen te pakken genomen. Waarom hebben ze de aanhouding niet stilgehouden tot de uitslag van de DNA-test bekend was? Nu is iedereen op het verkeerde been gezet.''

Dus u gaat stoppen met uw acties?

,,Nee hoor. Het ongenoegen tegen het asielzoekerscentrum leefde al heel lang. De moord op Marianne heeft de boel alleen maar aangewakkerd. We denken nu aan het opzetten van een landelijk meldpunt voor autochtone slachtoffers van allochtonen of zoiets, we moeten er nog een naam voor verzinnen.''

Asielzoekers? Allochtonen in het algemeen?

,,Allochtonen.''

De extreem-rechtse partij NNP zei onlang het actiecomité geholpen te hebben. Daar distantieerde u zich toen van. Komt u nu niet opnieuw in de racistische hoek terecht?

,,Daarom moeten we nog goed nadenken over de naam van het meldpunt. Het is absoluut niet onze bedoeling om te discrimineren. Geel bruin, blank, zwart, ik heb er geen problemen mee, als het maar vredelievende mensen zijn.''

De gemeente en het COA hebben een afkoelingsperiode afgekondigd. Een succes?

,,Ik hoop dat we lándelijk succes zullen hebben. Het asielbeleid moet op de schop. Nederland is zo'n klein landje en er komt zoveel op ons af ...''

Minder asielzoekers dus. Is dat uw doel?

,,Dat is de rode draad, ja.''