Start niet in partners kleur

Acht van de elf wedstrijden in de Meesterklasse viertallencompetitie zijn nu achter de rug. Wat opvalt is dat bridgeclub 't Onstein uit de Achterhoek verschrikkelijk aan het uithalen is. Het dit jaar opgerichte semi-professionele team (Maas-Ramondt, Jansma-Verhees) heeft een voorsprong van maar liefst 19 wedstrijdpunten op Modalfa, de club van de wereldkampioenen uit 1993. Daarna volgt een pelotonnetje van zeven teams, maar het gat is al groot. In de strijd om de landstitel moet het wel heel raar lopen als 't Onstein en Modalfa zich niet rechtstreeks gaan plaatsen voor de halve finale van de play-offs, het recht van de nummers 1 en 2. De achtervolgers moeten eerst nog door de kwartfinales.

In de Meesterklasse gaat alles anders. Gouden regels gaan er lang niet altijd op.

West gever

Noord

OW kw.

♠ V 8 3

♡ V 10 7 5 4 3

♦ 10

♣ 8 7 3

West

Oost

♠ A 5 2

♠ 10 9 6 4

♡ 2

♡ 9 8 6

♦ A H 7 6 2

♦ B 9 4

♣ B 9 6 2

♣ H V 4

Zuid

♠ H B 7

♡ A H B

♦ V 8 5 3

♣ A 10 5

Na een zwak sprongvolgbod van noord over de 1♦ opening van west kwam een aantal NZ paren in 4♡ terecht. Met potentiële losers in schoppen, ruiten en twee in klaveren lijkt deze manche een kansloze affaire. Maar toch. Stel oost start `normaal' met ♦4 voor de heer van zijn partner, die naar klaveren switcht. De leider neemt het aas en speelt ♦V voor, door west gedekt met het aas. De leider troeft af, bereikt de tafel met troef, troeft de derde ruiten af en ziet met veel genoegen de negen vallen. De leider trekt de rest van de troeven en eindigt in dummy om op de inmiddels hoge ♦8 een klaveren af te gooien. Het aantal klaververliezers is zo gereduceerd tot één en het contract wordt gemaakt. Een uitkomst van ♦B zou de leider misschien wel in de problemen hebben gebracht, omdat ♦8 nu niet hoog wordt. Maar ook dan is het voor west niet makkelijk. Indien de leider de boer met vrouw dekt, is het voor west onduidelijk of hij de kleur moet doorspelen of niet: goed met een singleton of doubleton bij zijn partner, maar fout zoals hier. Oost had het zijn partner natuurlijk makkelijker kunnen maken door lekker eigenwijs met ♣H te starten.

Zoals gezegd, 't Onstein beleefde een droomstart. De club won al haar wedstrijden. Slechts eentje ging met klein verschil verloren: 14-16 tegen Crash uit Leiden. Uit die wedstrijd het duurste spel:

Zuid gever

Noord

Allen kw.

♠ B 8

♡ V 3 2

♦ V

♣ V B 9 7 4 3 2

West

Oost

♠ A 9 7 6 2

♠ H 10 5 4 3

♡ A 7

♡ 6 5 4

♦ H B 10 3

♦ 8 6 5 4 2

♣ 8 6

♣ -

Zuid

♠ V

♡ H B 10 9 8

♦ A 9 7

♣ A H 10 5

Tafel 1

West

Noord

Oost

Zuid

De Wijs

Maas

Van Prooijen

Ramondt

1♡

1♠

2♡

4♠

dbl

pas

pas

pas

Noord startte met zijn singleton ♦V; zuid nam het aas, waaronder west uiteraard de heer deponeerde. Deze kaart was dermate misleidend, dat zuid naar harten switchte, zodat de leider vrij snel daarna de rest van de slagen kon claimen. NZ +1190.

Tafel 2

West

Noord

Oost

Zuid

Jansma

Bertens

Verhees

Nab

1♡

1♠

2♣

4♠

5♣

dbl

pas

pas

pas

Dit contract zat er precies in, OW +750. Deze dubbele mancheswing leverde Crash 18 imps op. Biedtheoretisch is het nog interessant wat het eerste bod van noord moet zijn: 2♡ in de bekende fit (NZ openen vijfkaarten hoog) of 2♣ met de zevenkaart.

    • Jan van Cleeff