Smith berust in einde van zwemcarrière

De Ierse zwemster Michelle Smith heeft de strijd tegen haar vierjarige schorsing opgegeven en legt zich neer bij het einde van haar topsportcarrière.

,,Een juridische procedure is veel te duur'', zegt haar echtgenoot Erik de Bruin vanuit Ierland in een reactie op het advies van twee Nederlandse juristen om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen en een rechtszaak aan te spannen tegen twee dopingcontroleurs die niet volgens de regels zouden hebben gehandeld.

Smith en De Bruin zijn niet verbaasd over de bevindingen van twee Nederlandse juristen, mr. J.W. Soek en mr. B. Bertels, die de vloer aanvegen met het vonnis van de arbitragecommissie van het internationale sportgerechtshof (CAS). Dat college bekrachtigde in juni de straf, een schorsing van vier jaar, die de wereldzwembond FINA de Ierse zwemster vorig jaar oplegde. Smith werd ervan beschuldigd bij een dopingcontrole in januari 1998 whisky aan haar urinemonster te hebben toegevoegd om het gebruik van verboden stimulerende middelen te maskeren.

De Nederlandse juristen omschrijven de handelwijze van het CAS als ,,een grote puinhoop, een farce''. Ook het dopingonderzoek wemelt volgens Soek en Bertels van ,,onherstelbare procedurefouten''. De Bruin, mede namens zijn echtgenote: ,,Ik kan hun conclusies alleen maar onderschrijven.''

Smith en De Bruin hebben na de uitspraak van het hoogste sportcollege in Lausanne afgelopen zomer wel overwogen om bij de rechter hun gelijk te halen. De hoge kosten hebben hen daarvan weerhouden. ,,Eigenlijk mag het zo niet zijn dat je financiële toestand bepaalt of je je recht krijgt of niet'', zegt oud-discuswerper De Bruin. ,,Bovendien kan zo'n zaak jaren duren. Maar als er advocaten zijn die zich hier pro deo voor in willen zetten, graag'', reageert hij op het voorstel van Bertels om een fonds voor Smith in het leven te roepen waaruit de kosten voor juridische procedures zouden kunnen worden betaald.

Jurist Bertels ziet in de kwestie-Smith parallellen met de zaak-Bosman, de Belgische ex-voetballer die na een jarenlange juridische strijd met succes bij het Europese Hof de strijd aanbond met het transfersysteem dat de Europese voetbalclubs hanteerden. De Bruin wijst erop dat Bosman geen gelukkiger mens geworden is van zijn overwinning in de rechtszaal, ook al heeft hij zijn gelijk gehaald.

,,Op een gegeven moment moet je het accepteren'', zegt De Bruin over de omstreden schorsing van Smith, die in 1996 bij de Olympische Spelen van Atlanta, tot ergernis van met name de Amerikanen, drie gouden medailles won. ,,Maar dat is heel moeilijk omdat je onrecht is aangedaan.'' De 29-jarige Ierse wilde aanvankelijk nog vlammen tijdens de Olympische Spelen in Sydney en dan haar zwemcarrière beëindigen.

Als gevolg van haar schorsing werd De Bruin door de NOS aan de kant gezet als co-commentator bij atletiekwedstrijden. ,,Jammer, want dat vond ik een leuk baantje. Ik zou met die schorsing worden geassocieerd. En dat is vreemd als je nagaat dat de NOS mij destijds benaderde tijdens mijn eigen schorsing.''

Op de vraag hoe de olympisch kampioene haar tijd nu doorbrengt, zegt De Bruin dat ze ,,met een dikke buik'' rondloopt. ,,Daar hadden we liever tot na Sydney mee gewacht, maar dat is nu onze prioriteit. Het zwemmen is voorbij, het moederschap wacht.''

    • Mark Hoogstad
    • Ward op den Brouw