Rugbyzege Ierland

Ierland heeft zich verzekerd van deelname aan de play-offs voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap rugby. Voor eigen publiek won de ploeg van bondscoach Warren Gatland gisteren in Dublin met 44-14 van Roemenië.

Daarmee eindigde The Green Army als tweede in groep E, achter groepswinnaar en toernooifavoriet Australië. Ierland stuit nu woensdag in Lens op beste nummer drie uit de eerste ronde. De winnaar van dat duel treft in de kwartfinales vervolgens Frankrijk of Fiji. Beide landen maken vandaag in een rechtstreeks duel in Toulouse uit wie groep C wint.

In poule A eindigde Zuid-Afrika geheel volgens verwachting op de eerste plaats. In het afsluitende groepsduel wonnen de Springboks gisteren met 39-3 van de amateurs van Uruguay. Overtuigend was het optreden van de regerend wereldkampioen opnieuw niet. ,,We zullen onszelf beslist moeten verbeteren'', waarschuwde aanvoerder Joost van der Westhuizen na afloop.

Zuid-Afrika vervolgt het toernooi volgende week zondag in Parijs met een duel tegen de winnaar van het treffen tussen Engeland en de runner-up van groep C, Fiji of Frankrijk. Engeland verzekerde zich gisteren van de tweede plaats in groep B, achter het indrukwekkende Nieuw Zeeland, door een klinkende zege op Tonga, 101-10.

Het duel op Twickenham werd ontsierd door een vechtpartij, waarbij de Tongaan Ngala Taufo'ou een hoofdrol voor zich opeiste. Na een gevaarlijke tackle van Isi Tapueluelu ontstond een opstootje waarbij Taufo'ou een Engelsman, Richard Hill, tegen het hoofd sloeg. Arbiter Wayne Erickson stuurde de boosdoener met een rode kaart van het veld.