Roda JC drukt Feyenoord dieper in zorgen

De trotse landskampioen van vorig seizoen is in de huidige voetbalcompetitie vooralsnog een dolende ridder. Na de nederlaag van gisteravond tegen Roda JC (2-1) en het eerder geleden puntenverlies speelt de Rotterdamse ploeg een bijrol in de eredivisie. Tot zijn ergernis moest trainer Leo Beenhakker in Kerkrade constateren dat zijn ploeg inmiddels twaalf verliespunten achter staat op koploper PSV, en acht op Ajax.

,,Het was voor ons van levensbelang om de aansluiting met de top te behouden. We zijn nu even afgehaakt. We zien wel hoe zich dit de komende weken en maanden verder ontwikkelt'', zuchtte Beenhakker, die vermoedelijk Kees van Wonderen weer voor lange tijd moet missen. De verdediger raakte opnieuw geblesseerd aan zijn lies. Dezelfde kwetsuur die hem deze zomer al uit de roulatie hield.

Vier dagen voor het begin van de beslissende fase in de Champions League kon Beenhakker zich vooral zorgen maken over de manier waarop zijn ploeg tegen Roda ten onder ging. Feyenoord zat zo vast als een huis en kreeg nauwelijks kansen. Met name de aanvallende spelers in het elftal maakten een machteloze indruk. Centrumspits Cruz worstelt nog steeds met een ernstige vormcrisis, Tomasson liep slechts te mekkeren tegen een tegenstander of scheidsrechter Luinge, en Van Vossen viel nauwelijks op een goede actie te betrappen.

Beenhakker had Kalou buiten de ploeg gelaten en begon met het team dat vorig jaar zo weinig averij opliep. Om weer in het goede ritme te raken ging de oefenmeester uit pure wanhoop na drie gelijke spelen en één nederlaag terug naar de basis van het vorige seizoen. Maar Feyenoord blijkt stil te staan in zijn ontwikkeling, terwijl andere ploegen wel progressie boeken.

Een van die teams is Roda JC dat zich na een matige start snel lijkt te ontwikkelen tot een goede subtopper. Ondanks een vroege achterstand herstelde de Limburgse ploeg van trainer Sef Vergoossen zich moeiteloos. Feyenoord werd in de eerste helft continu terug gedrukt op eigen helft. Het was eigenlijk aan het voortreffelijke optreden van doelman Dudek te danken dat Roda pas tegen de rust op gelijke hoogte kwam.

Tchoutang en Peeters waren voortdurend kwelgeesten voor Van Wonderen en Konterman. Op rechts had Van Gobbel grote problemen met de wendbaarheid van Lawal. En centraal achter de spitsen leed Van der Luer weinig balverlies, hoewel hij voortdurend werd opgejaagd door Feyenoorders.

Opvallend was het sterke optreden van Bernard Tchoutang. De officieel 23-jarige spits uit Kameroen is via Turkije (Vanspor) en België (Racink Genk) naar Roda gekomen. De afgelopen twee jaar heeft hij voor de positie van centrumspits steeds concurrentie te duchten gehad van Van Houdt, Peeters en Torma. Vergoossen: ,,Ik heb hem gezegd dat hij zich maar moest richten op de rechterflank. Daarop liet hij na een tijdje weten dat hij in Turkije en Kameroen gewend is geweest over de as van het veld te spelen. Nu komt het zo uit dat hij zich in het centrum van de aanval mag bewijzen. Ik zei: `Ga nu maar op je kop staan.''

De Hongaar Gabor Torma ligt met een gescheurde kruisband in het AMC in Amsterdam. Een zware blessure die hij overhield aan het duel met AZ. Hij is tot na de winterstop uitgeschakeld. Een vriend hield hem gisteravond vanaf de tribune per telefoon op de hoogte van de stand van zaken.

Ook in de tweede helft kon hij goede berichten doorseinen. Nadat de Limburgse ploeg op voorsprong was gekomen, ontbrak het Feyenoord aan stootkracht. Zelfs toen Beenhakker Caïro inzette als extra aanvaller voor de geblesseerde Van Wonderen bleef het aanvalsspel kleurloos.

Het is duidelijk dat heel Feyenoord lijdt onder de vormcrisis van Cruz. Vorig seizoen had de ploeg aan een minieme kans genoeg om het doel te vinden. In de huidige competitie draait de doelpuntenmachine al weken in de laagste versnelling. Een snelle openingstreffer kon gisteren het tij niet keren. De psychologische trucs die Beenhakker heeft bedacht om zijn aanvallers weer scherp te krijgen zijn uitgewerkt. En dat is kort voor het belangrijke Champions League-duel met Boavista, waarin eindelijk eens gewonnen moet worden, geen geruststellende gedachte.