Robert Long is lang genoeg jong geweest

Robert Long (55) is `lang genoeg jong geweest', zingt hij op zijn laatste cd, en nu wordt het tijd om `een trotse ouwe lul' te worden.

Na een kwart eeuw nieuwe liedjes en ook steeds weer nieuwe theaterprogramma's te hebben gemaakt, besloot hij voor het eerst tot een concerttournee met verzoeknummers.

En dat zijn er veel, want Long schreef naar eigen schatting zo'n 500 nummers sinds hij in 1974 sensationeel succes boekte met een plaat vol opvallend eerlijke liedjes over homoseksualiteit en de hypocrisie van het christelijk volksdeel.

Van enige ophef is hij nog steeds niet vies: op het affiche van de tournee, die gisteravond in première ging, poseert hij met twee blote mannen (één oud, één jong) zodat zijn show bij voorbaat al het nieuws haalde omdat er in Drachten en Dokkum retouche werd toegepast.

Maar op het toneel staat nu een grijzende heer in een antracietgrijs herenkostuum met das, in het gezelschap van een smeuïg spelende vijfmanscombo en een driekoppig mannenkoortje dat stemmig, pittig en guitig meezingt.

Een avond lang onderhoudt Long zijn vele bewonderaars met de liedjes die ze graag nog eens willen horen.

Het is een geolied optreden dat alleen al bewondering wekt om de veelheid van soepel geschreven versregels en een beperkt, maar doeltreffend arsenaal aan deuntjes.

Zijn repertoire heeft veel verschillende kanten – gevoelig, dellerig, romantisch, pathetisch, behaagziek, spitsvondig en opstandig – en al die kanten komen hier aan bod in een parade van greatest hits. Eén keer in de 25 jaar mag dat ook wel.

Voorstelling: Het `lang genoeg jong' concert, door Robert Long. Muziek o.l.v. Eric Vlasblom. Gezien: 15/10 in Schouwburg, Amstelveen. Tournee t/m 4/4. Inl. (035) 5235616.

    • Henk van Gelder