Prodi wil eenheid EU en VS bij WTO

Voorzitter Prodi van de Europese Commissie wil de Amerikaanse president Clinton bezoeken om tot één standpunt te komen voor de wereldhandelsconferentie en te voorkomen dat meningsverschillen tussen de EU en de VS leiden tot handelsoorlogen.

Volgens Prodi's woordvoerder is de EU net als de VS voorstander van vrijhandel, maar bestaan er belangrijke meningsverschillen over Amerikaanse genetisch gemanipuleerde landbouwproducten die niet in de EU worden toegelaten.

Prodi heeft volgens zijn woordvoerder de ambitie om te bewerkstelligen dat de VS en de EU met een gezamenlijk standpunt beginnen aan de nieuwe onderhandelingsronde over liberalisering van de wereldhandel. Deze onderhandelingen in het kader van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) beginnen eind volgende maand in het Amerikaanse Seattle.

Gisteren informeerde Prodi de Europese regeringsleiders tijdens hun topbijeenkomst in het Finse Tampere over zijn voorgenomen bezoek. Prodi kan niet namens de EU onderhandelen en zal dit volgens zijn woordvoerder tijdens zijn bezoek aan Washington ook niet doen. De vijftien lidstaten van de EU moeten de Commissie voor het begin van de WTO-onderhandelingen in Seattle een mandaat verstrekken, maar zijn het onderling nog niet eens. Problemen zijn er nog over de Franse eis dat bij de WTO-onderhandelingen Europese filmproducties bescherming krijgen en de met name door Duitsland verdedigde eis dat landen een minimum aan sociale standaarden respecteren.

Volgens Prodi's woordvoerder wil de voorzitter van de Europese Commissie Clinton overtuigen van de schade die de betrekkingen van de EU met de VS oplopen als het tot een hard conflict komt over genetisch gemanipuleerde landbouwproducten. De voorzitter van de Europese Commissie zou zich realiseren dat zijn bevoegdheden beperkt zijn, omdat hij afhankelijk is van het mandaat dat hij van de EU-lidstaten krijgt. Hij zou in Washington niet willen onderhandelen maar zich willen beperken tot ,,een constructieve discussie''.

De Nederlandse staatssecretaris voor Europese Zaken, Benschop, vertelde dat de Europese regeringsleiders niet op Prodi's aankondiging van zijn bezoek aan Clinton hebben gereageerd. Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dat het dringend noodzakelijk is dat de EU het eens wordt over het standpunt dat in Seattle ingenomen moet worden. Hij ontkende dat Prodi's wens dat de VS en de EU met eenzelfde positie naar de onderhandelingen gaan, uitgelegd mag worden als een poging de positie van de Derde Wereld te marginaliseren.

    • Ben van der Velden