OM moet onderzoek beursfraude afronden

Het Openbaar Ministerie (OM) moet uiterlijk 31 december dit jaar het onderzoek afronden naar een van de ex-directeuren van het voormalige effectenkantoor Leemhuis en Van Loon, Ad van der R. Dat heeft de Amsterdamse Raadkamer gistermiddag besloten.

Van der R. is een van de hoofdverdachten in het grote justitiële beursfraudeonderzoek `Operatie Clickfonds'. Hij wordt onder meer verdacht van valsheid in geschrifte, misbruik van voorwetenschap en deelname aan een criminele organisatie. Van der R. had om sluiting van zijn dossier verzocht, omdat er volgens zijn raadsman ,,de afgelopen twee jaar geen enkel fundamenteel feit'' is aangedragen in het lopende onderzoek. Het OM wijt dat aan de complexiteit van de zaak en het feit dat er nog een rechtshulpverzoek in Zwitserland moet worden uitgevoerd. De Raadkamer toonde zich gisteren niet ongevoelig voor deze argumenten, maar stelde dat het dossier op 31 december moet zijn afgerond en ter sluiting zijn voorgelegd aan de rechter-commissaris.

Van der R's advocaat, V. Koppe, is tevreden over de beslissing. ,,Er ligt nu tenminste een ultimatum.'' Overigens heeft minister Korthals (justitie) de Tweede Kamer onlangs nog geschreven dat het Clickfondsonderzoek in november zal worden afgerond. Dan moet ook duidelijk worden welke `beursfraude'-aspecten, zoals voorwetenschap of witwassen, worden vervolgd. Tot nu toe zijn vooral fiscale delicten vervolgd.