Kralj?

De Joegoslavische doelman Ivica Kralj van PSV krijgt van trainer Erik Gerets zes weken de tijd om te bewijzen dat hij beter is dan zijn concurrent Ronald Waterreus. Kan Kralj de populaire Waterreus uit de basis verdringen?

Heinz Stuy, oud-doelman Ajax: ,,Gerets komt zijn belofte aan Kralj na door hem nu op te stellen. Dat neemt niet weg dat Gerets aan het begin van het seizoen nooit had mogen roepen dat Kralj zijn absolute nummer één was. Dat was een hele domme uitspraak. Nu staat Kralj onder grote druk, terwijl Waterreus een schop tegen zijn schenen krijgt. Want Waterreus keepte tot dusverre voortreffelijk. Bij de eerste de beste fout van Kralj zal Gerets onmiddellijk Waterreus in het doel zetten.''

Frans Pollux, PSV-supporter: ,,Gerets wachtte heel lang met het inbrengen van Kralj en dat zegt wel iets over de kwaliteiten van Waterreus. Ik volg de thuiswedstrijden van PSV op de oosttribune, Waterreus is daar zeer populair bij de toeschouwers. De PSV-supporters zijn toch allemaal op de hand van Waterreus, want hij laat zich naar buiten toe altijd zeer lovend uit over PSV. Dankzij de steun van de supporters won Waterreus ook de concurrentiestrijd van Stanley Menzo en Georg Koch. Waterreus heeft tot nu toe fantastisch gekeept, Kralj zal nog beter moeten presteren. Erik Gerets heeft zichzelf in een lastige positie gemanoeuvreerd. Als Kralj inderdaad beter keept dan Waterreus, kan Gerets niet meer om Kralj heen.''

Piet Schrijvers, oud-doelman van Ajax en voetbaltrainer: ,,Erik Gerets heeft het zichzelf lastig gemaakt. Hoe kun je nu voor aanvang van het seizoen een nieuweling zomaar een plaats in de basis geven? Na afloop van de voorbereiding had Gerets gewoon meteen moeten zeggen wie de eerste doelman zou worden en wie op de bank plaats zou moeten nemen. Nu wordt het een vervelende zaak voor Kralj, want Waterreus heeft de afgelopen tijd foutloos gekeept. Kralj mist het nodige vertrouwen, terwijl Waterreus gefrustreerd op de bank moet zitten. Het vervangen van een doelman is altijd een lastige zaak. In de eerste divisie is het schering en inslag: daar zorgen keepers ook voor een hoop onrust. Een doelman moet barsten van het zelfvertrouwen en dat krijg hij niet als hij op de bank zit.''

Joop Hiele, oud-doelman Nederlands elftal en keeperstrainer van PSV: ,,In mijn begintijd bij Feyenoord heb ik ook meegemaakt dat ik ineens onder de lat moest in het eerste, net zoals Kralj nu. Als doelman moet je in dat geval uitgaan van je eigen kwaliteiten, je moet tegen jezelf zeggen dat er geen betere is dan jij. Kralj en Waterreus zijn allebei goede keepers, Kralj mag dat nu gaan bewijzen. Of hij onder grote druk staat? Natuurlijk, want Waterreus heeft het goed gedaan. Als Kralj een foutje maakt, wordt dat meteen opgeblazen door de media. Maar dat weet hijzelf ook wel, als keeper houd je daar al rekening mee.''

Arno van Zwam, doelman Fortuna Sittard: ,,Kralj moet zich in betrekkelijk korte tijd bewijzen, terwijl een doelman over een heel seizoen beoordeeld moet worden. Groot voordeel voor Kralj is dat Gerets volledig achter hem staat. Dan kan je als doelman weinig gebeuren, want de trainer bepaalt de opstelling, en niet het publiek. Voor Waterreus zijn de druiven zuur: hij was jarenlang eerste doelman en werd voor aanvang van dit seizoen plotsklaps gedegradeerd tot tweede doelman achter Kralj. Toch zal Kralj ontzettend goed moeten gaan keepen, want elk foutje kan hem de kop kosten.''

Jan van Grinsven, oud-doelman en huidige assistent-trainer van FC Den Bosch: ,,Het is absoluut mogelijk dat Kralj over zes weken de eerste doelman van PSV is, want hij is best een goede keeper. Waterreus wist Koch toch ook uit de basis te spelen? Het was niet zo snugger van Gerets om vooraf te roepen dat Kralj zijn nummer een was, want Waterreus raakte daardoor zeer gemotiveerd om het tegendeel te bewijzen. Waterreus is een topkeeper, maar hij heeft één minpunt: hij zegt altijd wat hij denkt. Dat kan niet in de voetballerij. Daarom koos Gerets aanvankelijk voor Kralj. Eén ding is zeker: Kralj moet als een bezetene keepen om Waterreus achter zich te houden.''

    • Marcel Abrahams