Kampioen stapt halverwege uit

De grote publiekstrekker zal de wedstrijd zeker niet winnen. Wereldkampioen Abel Anton maakte gisteren bekend dat hij morgenmiddag tijdens de marathon van Amsterdam de eerste van de twee ronden door de hoofdstad zal meelopen en daarna zal stoppen. Daarvoor krijgt de Spanjaard een beloning van ongeveer 40.000 gulden.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Anton in Amsterdam als gangmaker van start zou gaan van Greg van Hest, een goede bekende van hem. De poging van de talentvolle Nederlander om het bijna antieke nationaal record van Gerard Nijboer (2.08,01, Amsterdam '81) te breken, zou morgenmiddag centraal staan. Wegens lichamelijke ongemak moest Van Hest echter een maand geleden afzeggen voor de wedstrijd. ,,En zo viel ons plannetje in duigen'', aldus organisator Rob Pauel.

Atletenmanager Jos Hermens probeerde ter vervanging nog een paar goede buitenlanders aan te trekken, maar dat viel niet mee. De meeste topatleten hadden hun toezegging al gedaan aan een van de andere najaarsmarathons. Bovendien heeft Amsterdam niet het budget – ter vergelijking: ongeveer de helft van de marathon van Rotterdam – om grote namen te contracteren.

Anton, die in augustus in Sevilla wereldkampioen werd en in zijn vaderland uitgroeide tot volksheld, zou voor Hermens onbetaalbaar zijn als hij echt aan de wedstrijd had willen deelnemen. Het is, zo bleek gisteren tijdens de officiële presentatie, uitgesloten dat Anton de stunt van Kamiel Maase herhaald. De Nederlander startte verleden jaar in Rotterdam als haas, maar liep onverwachts de wedstrijd uit en realiseerde een uitstekende tijd. Anton kan echter zo snel na de WK niet alweer een topprestatie leveren. De profs lopen doorgaans niet meer dan twee, maximaal drie marathons per jaar.

Anton zal morgen zo'n tien kilometer in hoog tempo lopen. Daarna zal hij zich laten terugzakken en wil hij tot halfweg met subtoppers en middenmoters meehobbelen. ,,Misschien vinden die atleten het leuk om met de wereldkampioen mee op te lopen'', aldus Anton. De Spanjaard zei dat het geen kwaad kon om het parcours te leren kennen, omdat hij in de toekomst misschien terugkeert. Dat leek echter meer een opmerking uit beleefdheid. De volgende editie in Amsterdam is een paar weken na de Olympische Spelen en de bijna 37-jarige Anton heeft aangekondigd zijn loopbaan binnen niet al te lange tijd te willen beëindigen.

De organisatie hoopt in elk geval dat Anton zich na morgen tegenover andere topatleten lovend over de Amsterdamse marathon zal uitlaten. Een betere reclame is niet denkbaar. Door nieuwe asfaltering zijn gedeelten van het parcours in de hoofdstad verbeterd. Bovendien is het evenement twee weken vroeger dan de voorgaande jaren en dat zal voor betere weersomstandigheden zorgen. Dat kan resulteren in de verbetering van het wedstrijdrecord, 2.08,13 van vorig jaar.