Huiszoeking bij vetsmelter

De politie heeft bij een huiszoeking in een vetverwerkingsbedrijf in Dordrecht stoffen aangetroffen die ,,mogelijk gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid''.

Dit is desgevraagd meegedeeld door plaatsvervangend hoofdofficier van justitie H. Donker van Dordrecht. De huiszoeking had donderdag plaats bij de Dordtse onderneming Services Cleaning Bedrijven in het kader van de `Operatie Smeltpot'.

Deze operatie van de inspectie milieuhygiëne onder leiding van het OM komt voort uit de Belgische dioxine-affaire. Daarbij worden Nederlandse ververwerkende bedrijven gecontroleerd op naleving van gezondheids- en hygiënevoorschriften.

Het bedrijf in Dordrecht wordt ervan verdacht dat het ,,stoffen heeft verwerkt waarvoor geen vergunning bestaat'', aldus Donker. Volgens hem bestaat er een kans dat schade is toegebracht aan de volksgezondheid omdat de stoffen via diervoeder mogelijk in de voedselketen zijn terechtgekomen.

Bij de huiszoeking zijn monsters genomen van mogelijk gevaarlijke stoffen, die in handen zijn gesteld van het gerechtelijk laboratorium. Justitie verwacht daarover in november uitsluitsel, aldus Donker. Donker wil niet zeggen om wat voor stoffen het gaat.

Het is voorzover bekend de tweede keer dat justitie in het kader van `Operatie Smeltpot' huiszoeking verricht. Eerder deze week gebeurde dat bij vetrecyclelaar Beneluxvet in Dronten. Dit bedrijf wordt ervan verdacht afvalparaffine - een bijproduct van olieraffinage - te hebben gemengd met gebruikte frituurvetten die worden gebruikt als grondstof voor diervoeder. Evenals bij Beneluxvet heeft justitie ook bij Services Cleaning Bedrijven de administratie in beslag genomen.

De actie van justitie bij het Dordtse bedrijf leidde gisteren tot een incident met een verslaggever van Radio Rijnmond. Volgens de verslaggever werd zij door een medewerker van de Services Cleaning Bedrijven bedreigd nadat ze vergeefs om commentaar had gevraagd. Zij werd gemaand haar opnamen af te geven. Er zou een handgemeen zijn gevolgd waarbij opname-apparatuur werd ontvreemd.

De politie in Dordrecht trad bemiddelend op. Het bedrijf heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor het gedrag van de medewerker en de ontvreemde apparatuur geretourneerd, aldus een woordvoerder van de politie.

Bij Services Cleaning Bedrijven was vrijdagavond niemand voor commentaar bereikbaar.