Hoge koersen vangen veel wind

Donkere wolken pakten zich deze week samen boven de internationale effectenbeurzen. Eerst was er de voortgaande daling van obligatiekoersen, die de langlopende rentes in de VS en Europa opstuwde tot het hoogste peil in twee jaar. Daarna was er de langzame verzwakking van de dollar tegenover de euro, die voor beide kanten van de oceaan slecht nieuws is: de VS importeren met een zwakke dollar meer inflatie, en de euro-landen zien de winsten van beursgenoteerde ondernemingen in het dollargebied onder druk komen.

Tussendoor was er de stijging van de grondstoffenprijzen, en de gestaag doordringende notie dat een serie van renteverhogingen in de VS en in Europa vorige week misschien toch wel een goed idee was geweest, willen de centrale banken niet het risico lopen achterop te raken bij de inflatie-ontwikkeling. Daar weer bovenop kwam de Amerikaanse centrale-bankpresident Alan Greenspan donderdag met zijn waarschuwing dat de banken wel geld opzij zouden moeten zetten voor een eventuele koerscorrectie. En dan was het gisteren, onder meer op het Damrak ook nog de dag van de optie-expiraties.

Geen klimaat, kortom, waarin beleggers veel teleurstellingen kunnen verdragen. Zoals een aandelenemissie die VNU donderdag aankondigde. De uitgever maakte bekend met een aandelenemissie van 2,2 miljard gulden te komen om de overname van het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Nielsen Media mogelijk te maken. Erg verrassend was de mededeling niet want VNU had al in augustus gemeld dat een deel van de overnamesom van 5,7 miljard via nieuwe aandelen zou worden gefinancierd. Alleen de omvang viel blijkbaar tegen.

Tekenend voor de onzekere markt daalde het aandeel VNU eergisteren met maar liefst 7,4 procent tot 31,80 euro. Daarmee heeft de uitgever zijn winst als gevolg van de acquisitie ruim verspeeld. Toen bekend werd dat Nielson tot de VNU-stal ging behoren noteerde het fonds nog 36,70 euro.

Door de bijzonder hoge koers/winst-verhoudingen worden vooral de zogeheten technologiefondsen getroffen door de onzekerheden in de Verenigde Staten. Zeker nu de bedrijfswinsten over het derde kwartaal dreigen tegen te vallen, waar Amerikaanse concerns als Intel en Compaq deze week al een voorschotje van gaven, verwachten analisten een flinke correctie van de hoge koersen.

Daar heeft de automatiseerder CMG weinig boodschap aan. Eerder deze week noteerde het fonds de hoogste slotstand van dit jaar, te weten 39,85 euro, waarmee het aandeel 59 maal de winst waard is. Met het huidige koersniveau komt de totale beurswaarde uit op ruim 11 miljard gulden. Toen de Brits-Nederlandse automatiseerder in 1995 op de beurs werd geïntroduceerd was CMG slechts 554 miljoen gulden waard.

Philips behoorde deze week tot de grootste slachtoffers. Het elektronicafonds, dat donderdag de resultaten over het derde kwartaal publiceert, leverde de afgelopen vijf beursdagen maar liefst 11 procent in. ASM Lithography liet na een opleving op maandag in vier dagen ook meer dan 10 procent lopen.