het `kindermuseum'

,,Herfstvakantie en het regent. Eén dag poppetjes maken van kastanjes en eikels en dan hangen de kinderen al voor de televisie'', verzucht M.Wilders uit Utrecht, moeder van drie basisschoolkinderen. ,,Soms gaan we naar een pretpark, maar in de herfstvakantie is het vaak te koud of te nat.'' Dat de kinderen het liefst voor de buis hangen in de vakantie, vindt Wilders maar niks. ,,Maar een museum? Ik kan ze er maar moeilijk voor porren.''

Een museumbezoek is niet alleen vaak voordeliger dan een dagje pretpark, het lijkt er op dat het ook leuk kan gaan worden. Musea speciaal voor kinderen zorgen tijdens vakanties voor extra activiteiten. Maar ook meer algemene musea organiseren steeds vaker speurtochten en knutsel- of doemiddagen tijdens de herfstvakantie. En meestal binnenshuis, zodat het niet uitmaakt of het regent en waait.

Met een Museumjaarkaart is een dag naar het museum voordeliger of zelfs gratis. Van de twaalfhonderd Nederlandse musea staan er ruim vierhonderd opde lijst van de stichting MJK. Op vertoon van de Museumjaarkaart is toegang tot die musea vaak gratis of geldt een korting. Volwassen betalen voor een jaarkaart 55 gulden, tot 24 jaar kost de MJK 25 gulden. ,,Als een volwassene per jaar twee of drie musea bezoekt, is de kaart er al weer uit'', aldus de stichting MJK.

Het Tropenmuseum/Kindermuseum in Amsterdam is een van de musea die zich verre van een `stoffig imago' willen houden. Tot begin 2000 staan indianen centraal in de tentoonstelling `Indianen van het Hoge Land'. In de herfstvakantie kunnen kinderen knutselen en leren over de Hoogland-Indianen van Bolivia.

Daarnaast is er het Kindermuseum, exclusief voor bezoekers tussen de zes en twaalf jaar. Kinderen maken zelf deel uit van de tentoonstelling in een programma dat een uur duurt. Volwassenen en jongere kinderen mogen er niet bij zijn en blijven in het Tropenmuseum. Halverwege het programma ontvangt het Kindermuseum hen om de tentoonstelling te bezichtigen die dan tot leven gebracht is door de kinderen. In de herfstvakantie kunnen kinderen doordeweeks tussen tien uur en half vier meedoen in het Kindermuseum. Kinderen betalen een tientje toegang voor het Tropenmuseum en volwassenen een rijksdaalder meer.

Toch televisiekijken in de herfstvakantie? Echte tv-junkies kunnen museumbezoek en televisie combineren in het Omroepmuseum in Hilversum. De tentoonstelling `Mediakids' is nog tot 9 januari 2000 te bezoeken. ,,Het is eigenlijk een schatkamer vol met de mooiste beelden en geluiden uit meer dan honderd legendarische kinderprogramma's'', aldus het Omroepmuseum. ,,Volwassenen vinden het vaak ook leuk omdat ze hun oude helden terugzien.''

Kinderen kunnen fragmenten, maquettes en voorwerpen bekijken uit series als Pipo de Clown, Paulus de Boskabouter, Sesamstraat, De film van Ome Willem en Bassie & Adriaan. Ook kunnen ze zelf een filmpje monteren op decomputer of geluiden kiezen bij een hoorspel. Kinderen betalen 5,25 gulden entree, volwassen 7,50 gulden. MJK-houders mogen gratis naar binnen.

Kinderen die nog steeds geen genoeg hebben van televisie, kunnen door naar het TV Toys Museum in Dieren. Dat museum bewaart ongeveer 45.000 spullen die op de markt zijn gebracht naar aanleiding van televisieseries en films. Zo is er speelgoed en zijn er gebruiksartikelen van Swiebertje, de Fabeltjeskrant en Batman en de Thunderbirds. Maar ook voorstellingen en originele tv-attributen zoals de Berebootberen en het decor van de Dappere Dodo's. Het museum kost 6,75 gulden voor kinderen en 8,75 gulden voor ouders.

Voor een complete dag uit zijn er handige combinaties mogelijk. Bijvoorbeeld een bezoek aan de Amsterdam Arena en het Ajax-museum dat zich in het stadion bevindt. Ajax-fans vinden in het museum alles over de geschiedenis van de club, de spelers en fragmenten van belangrijke wedstrijden. Volwassenen betalen 12,50 gulden, kinderen een tientje.

Ook in Amsterdam: een dagje vliegtuigen. Vlak naast Schiphol, waar het leuk kijken is naar opstijgende en landende vliegtuigen, staat het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome. Het museum herbergt ongeveer 25 vliegtuigen, maar ook modellen en films. Volwassenen betalen een tientje, kinderen tot twaalf jaar een rijksdaalder minder.

Lekker lezen past ook prima in een regenachtige herfstvakantie. In het Kinderboekenmuseum in Den Haag vinden kinderen alles over hun favoriete boeken én schrijvers. Vijftien themakabinetten – van `verliefd' tot `oorlog' – leiden kinderen door de wereld van boeken en verhalen. Kinderenkunnen er zelf ook lezen en luisteren naar verhalen. MJK-houders gaan gratis naar binnen. Kinderen betalen 3,75 gulden, volwassenen zes gulden. Maar spelen kan ook. Speelgoedmuseum en Kinderspeelparadijs De Brug in Eerbeek en Museum Kinderwereld in Roden staan helemaal in het teken van speelgoed. Zowel in Roden als in Eerbeek kunnen kinderen oud en antiekspeelgoed bekijken, van poppenhuizen tot stoomtreinen. Bovendien kunnen kinderen zelf spelen met oud en nieuw speelgoed en in de speeltuin. Volwassenen betalen in beide musea acht gulden entree, kinderen betalen in Roden zes gulden en in Eerbeek acht. MJK-houders kunnen gratis naar de speelgoedmusea.

Informatie op Internet: www.museumjaarkaart.nl; www.museumland.nl; www.kit.nl/kindermuseum

    • Renske Schriemer