Een veteraan op jacht naar weer een landstitel

Na elf jaar is Peter Blangé terug in de Nederlandse volleybalcompetitie. Vrevok wil met de 34-jarige spelverdeler de eerste landstitel binnenhalen. Gisteravond was de eerste thuiswedstrijd, uitgerekend tegen kampioen Dynamo.

Na de wedstrijd tegen Dynamo werd Peter Blangé gisteravond door zijn ploeggenoot bij Vrevok, Eric Gras, om een handtekening gevraagd. De krabbel was bestemd voor het neefje van de libero. Zo gaat dat met een olympisch kampioen die in de nadagen van zijn loopbaan nog een jaartje in de eredivisie komt volleyballen.

Tijdens het door Vrevok met 3-2 verloren duel met de titelhouder uit Apeldoorn bleek nog weinig van de naam en faam van Blangé. De spelverdeler was dan ook niet fit en kampt, zoals hij zelf zegt, met kut-kwaaltjes. Hij heeft last van zijn rechterknie en vooral van zijn linkerenkel. Chirurg Heijboer had hem donderdag na onderzoek in het ziekenhuis afgeraden te spelen. Na overleg met coach Ivo Martinovic besloot Blangé toch aan de wedstrijd te beginnen. Want het was het eerste optreden in Nieuwegein, uitgerekend tegen Dynamo, en het thuispubliek kwam natuurlijk ook om de beroemdste aanwinst te zien.

Het bleef voor Blangé gisteren bij één setje. Die ging kansloos met 25-20 verloren. Daarna werd de international aan de kant gehouden. ,,Ik had best nog wel even willen doorgaan'', bekende Blangé. Maar Martinovic zag er, zo zei hij na afloop, het nut er niet van in. ,,Het liep niet met de ploeg. Als ik Peter had laten staan, had hij zijn enkel alleen nog maar meer vernield.''

De vervanger van Blangé, de bijna tien jaar jongere Dirk Jan van Gendt, deed het zeer behoorlijk. Met alle aanwinsten aan de kant en omringd door spelers die vorig seizoen ook al bij Vrevok volleybalden, wist de spelverdeler zijn ploeg van een 2-0 achterstand naar 2-2 terug te brengen. In de beslissende set misten Van Gendt en zijn teamgenoten de ervaring en de rust om de wedstrijd te beslissen. Dynamo won met 15-9.

Van Gendt zag verleden maand ,,met gemengde gevoelens'' Blangé arriveren. Hij had erop gerekend samen met de van Nesselande overgekomen Gijs Ronnes om de positie van spelverdeler te moeten knokken. ,,Want wie verwacht er nou dat Peter Blangé in Nederland komt spelen?'' Nu hij er toch is, probeert Van Gendt zo veel mogelijk van zijn prominente collega te leren. ,,Dat zijn vaak hele kleine dingen waar ik zelf nooit zou zijn opgekomen.'' Dus is hij toch wel blij met de aanwezigheid van Blangé. ,,Maar ik hoop dat hij maar één jaar blijft. Ik wil spelen.''

Voorlopig kunnen Van Gendt en Ronnes aan de bak. Het zal nog wel even duren voordat Blangé fit is. De international is er de man niet naar om daarover in zak en as te zitten. ,,Vroeger had ik me er misschien druk over gemaakt'', zei Blangé gisteravond. ,,Maar ik ben wijzer geworden. Ik weet dat de prijzen pas straks worden verdeeld. De play-offs zijn nog ver weg. We moeten straks eens een hele maand met elkaar trainen, dan komt het wel goed. Deze ploeg wil graag, dat is vaak nog belangrijker dan talent. Ik weet waarom het gaat. Vrevok werd vorig seizoen tweede, nu willen ze eerste worden.''

Die uitdaging was voor Blangé een van de redenen om voor Vrevok te kiezen. Ook Dynamo wilde de spelverdeler inlijven en was bereid aan zijn salariseisen te voldoen. Blangé's ervaring en klasse zouden vooral van pas komen in de Champions League. Hij besloot echter in Nieuwegein te gaan spelen. Proberen om de hegemonie van Dynamo te doorbreken. In de afgelopen negen jaar werd de Apeldoornse club zeven keer kampioen. Vorig seizoen maakte Vrevok zonder Blangé het Dynamo al behoorlijk moeilijk, maar werd uiteindelijk toch verslagen in de finale van de play-offs.

Met Blangé moet de laatste stap worden gezet. Het was elf jaar geleden dat hij voor het laatst in de Nederlandse competitie actief was. Blangé speelde lange tijd voor het roemruchte Blokkeer en werd daar door toppers als Frank Constandse en Loek Willemstein `ontgroend'. Later verhuisde hij naar Martinus, waar bijna alle internationals zich verzamelden. Met die groep stapte hij in 1988 uit de competitie om alleen nog te spelen en te trainen met de nationale ploeg. In het laatste seizoen van Blangé in de eredivisie behoorde uitgerekend het nu zo sterke Dynamo tot de degradanten.

Er is sindsdien veel veranderd. Sommige namen van clubs in de eredivisie kende Blangé niet eens. Van Vrevok, dat in de jaren tachtig nog in de tweede en derde divisie speelde, had hij wel gehoord. Dat kwam omdat de club de aandacht had getrokken toen er twee seizoenen geleden een groep van zes Amerikanen werd binnengehaald. Die opzet mislukte en de partijen ging ruziënd uit elkaar.

Blangé speelde acht jaar lang in de meest professionele competitie van de wereld, de Italiaanse. Dus is hij verwend. Maar hij weet dat hij zich moet aampassen. Dat het niveau een paar klassen lager zal zijn, dat de zalen klein en laag zullen zijn. Blangé zal alle ongemakken op de koop toenemen. ,,Het is voor mij en mijn gezin vooral belangrijk dat we thuis zijn. Daar hebben we erg naar verlangd. Ik geniet ook van de meest simpele dingen.''

En hij heeft het best naar zijn zin bij Vrevok. De rechtlijnige aanpak van coach Martinovic bevalt hem en in de selectie zit nog een aantal veteranen. Blangé, in december 35 jaar, is bij Vrevok niet eens de oudste, want Roger van Schie is al 37 jaar.

Eigenlijk had Blangé na het winnen van zijn vierde Italiaanse titel, afgelopen mei met Treviso, helemaal met volleybal willen stoppen. Zijn ambitie en vooral zijn trots dreven hem toch nog verder. Hij werd na zijn harde verwijdering van vorig jaar teruggevraagd in Oranje. Dus kan de spelverdeler nu zijn eigen afscheid bepalen en dat stelt hij zeer op prijs.

Vandaar ook zijn keuze voor de eredivisie en voor Vrevok. De simpele uitleg van Blangé: ,,Ik gebruik Vrevok om nog een jaar competitie te spelen. Vrevok gebruikt mij om te proberen kampioen te worden.''

    • Hans Klippus