Duitse krant heeft `Schindlers List'

Een kwart eeuw stond hij op een zolder in Stuttgart, een koffer met documenten van de Duitse zakenman Oskar Schindler. Één daarvan is, zeker na de met Oscars bekroonde film `Schindlers List' uit 1994, veel waard: een lijst met namen van 1.200 joden die Schindler als arbeiders in zijn email-fabriek van de gaskamer redde.

De Stuttgarter Zeitung kreeg de koffer cadeau van een bejaard echtpaar dat zich 25 jaar geleden over de nalatenschap van Schindler ontfermde. Twee historici en de Israelische opperrechter Mosje Bejski, een van de `joden van Schindler', staan in voor de authenticiteit, al blijft zo'n garantie, met `Hitlers Dagboek' vers in het geheugen, altijd gevaarlijk.

Schindler liet de namenlijst opstellen in 1945. Zelf zag hij de lijst als het origineel, al zijn er kopieën in omloop. De koffer bevat verder documenten uit de oorlog en brieven die zijn naoorlogse leven vastleggen. Dat was geen succes: Schindler emigreerde naar Argentinië, keerde terug, had alcoholproblemen en stierf in armoede. Van beschermheer werd hij tot beschermeling van `zijn' joden. Die zetten zich in voor een verfilming van zijn lotgevallen, maar dat lukte pas twintig jaar na zijn dood.

Oskar Schindler (1908) wist tijdens de oorlog in Polen met charme en steekpenningen duizenden joden uit vernietigingkampen te redden door hen als arbeiders in dienst te nemen.

(AFP, AP)