Dow Jones kort onder de 10.000

De Dow Jones, de belangrijke index van aandelenkoersen op Wall Street in New York, is gisteren kort onder de magische grens van 10.000 punten gezakt. De index sloot net boven die grens, maar voor de hele week bedroeg het verlies 5,8 procent.

Beleggers zijn nerveus over de stijgende rente, de toenemende inflatie, de laatste kwartaalcijfers en de hoge koersen die sinds het voorjaar betrekkelijk snel zijn gestegen. Op zowel de New York Stock Exchange als op de meeste Europese beursen daalden de koersen na een sombere speech van Alan Greenspan, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Hij had donderdagavond gewaarschuwd voor een mogelijke koersval. Bovendien waren Amerikaanse inflatiecijfers over september onverwacht hoog.

Oktober is bovendien een maand waarin beleggers extra op hun hoede zijn. In onder meer 1929, 1987 en 1989 hadden de beurzen in oktober met scherpe koersdalingen te maken. Ook gisteren werd in beurskringen gerefereerd aan beruchte oktobermaanden uit het verleden. Koersen plegen op een maandag na een slechte vrijdag vaak verder omlaag te gaan, zodat handelaren enigszins bevreesd uitkijken naar volgende week. Analisten van de zakenbanken Merrill Lynch en CSFB zeiden dat de Dow-Jonesindex kan dalen tot een niveau van ongeveer 9.500 voor zij weer vastigheid krijgt.

Greenspan sprak vrijdag over de aanstaande jaarwisseling en mogelijke computerproblemen. De enige verstoring die hij verwacht is het hamsteren van water, benzine, geld en levensmiddelen door consumenten.

WALL STREET pagina 17

    • Lucas Ligtenberg