De glans van helden

Van alle duo's is Humor & Televisie één van de slechtste. Vooral als ze optreden in aanwezigheid van publiek kom je vaak tenen te kort. De positieve uitzonderingen worden terecht geprezen en eindeloos herhaald, maar meestal eindigt het duo in een treurig schouwspel.

De lachband maakt dat gevoel vaak nog sterker. Inmiddels zijn we zo geconditioneerd dat ook het echte studio-publiek zich gedraagt volgens de regels van de lachband. Publiek denkt vaak dat de lachband er was voor de echt lachende mensen. En lachbanden lachen echt om alles. Maar zelfs als het studiopubliek zich volledig natuurlijk gedraagt en oprecht plezier heeft, werkt het duo niet. Als kijker voel je je de ongewenste bezoeker op een feestje waar je helemaal niet voor uitgenodigd bent. Net als je je wil mengen in de gesprekken vallen ze stil, de schalen met hapjes nemen steeds de verkeerde route en je glas blijft de hele avond leeg. Vooral registraties van cabaretshows die in het theater fantastisch zijn, worden meestal vakkundig verkracht door de verblinde fans van het befaamde duo. In dat opzicht vervullen de arrangementenorganisatieschurken toch nog een belangrijke functie.

Bovenstaand gewauwel is vooral een poging het niet over André van Duin te hebben. Ik was en ben een groot bewonderaar van de (op tv) jubilerende komiek maar de compilatie van hoogtepunten maakte me behoorlijk treurig. Ik hoop maar dat het kwam omdat ik niet bij het feestje aanwezig was. Dat Johan Cruijff ook wel eens een kans miste. Dat hij de compilatie niet heeft samengesteld. Dat je niet naar het duo moet kijken als je dochter die nog niet kan praten net haar ochtendspeech houdt.

Er waren toch ook hele mooie momenten? Toen hij achter Leontine aanrende deed hij denken aan Harpo Marx in zijn beste dagen. De legendarische van Duin-blik als gast van 2 voor 12 en het idee van de operazangeres waren toch heel leuk? Als zijn medespelers denken dat ze het befaamde duo een handje helpen door geforceerd in lachen uit te barsten is dat toch niet de schuld van jouw held? Helden moet je niet beoordelen. Je moet de herinneringen opslaan, af en toe oppoetsen en van nieuwe glans voorzien. Maar die glans moet je zelf aanmaken. Samenstellen uit de gekoesterde heldenmomenten. Heb je niet gewoon heimwee naar de Peenvogel? De Peeeeeeenvogel! Oooooooh, u bedoelt de Peenvogel! Misschien is dat het wel.

Ik wil mijn Peenvogel terug.

Tien jaar André van Duin, zondag, RTL4, 20.30-21.00u.

    • Raoul Heertje