Café schenkt met uurtarief

Tot grote verontwaardiging van Koninklijke Horeca Nederland heeft uitbater Roland Plum donderdagavond een nieuw type café aan de Kaldenkerkerweg in Venlo geopend. Stechuhr heet de nieuwe zaak, `prikklok'. Een glas drank kost `niets', men betaalt per uur.

De klant moet, bij binnenkomst in het café entreegeld betalen: mannen 72,50, vrouwen 45 gulden. Daarna mag er gedronken worden: fris, bier, cocktails en sterke dranken zijn gratis. Aan het einde van de avond steekt de gast zijn entreebiljet in de prikklok, en krijgt een gedeelte van het entreegeld terug, afhankelijk van hoeveel uur hij in de zaak heeft doorgebracht. Het eerste uur komt op 15 gulden, daarna loopt de prijs terug, tot vijf gulden voor het vijfde uur.

In Oostenrijk en Duitsland is het principe al bekend. Volgens Plum zetten klanten het vooral de eerste bezoeken op een zuipen, daarna keren ze terug naar ,,hun gewone consumptiepatroon''. Volgens een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland zet Plums concept aan tot ,,overmatig alcoholmisbruik''.

En dat druist volgens haar regelrecht in tegen de `code alcoholhoudende dranken', waarin staat dat horecaondernemers ,,terughoudendheid moeten betrachten bij het verzoek van gasten om onbeperkt te schenken''.