Britten niet welkom in nieuwe EADS

British Aerospace is van harte welkom om zijn activa in Airbus in te brengen in ruil voor aandelen in de grote Europese civiele vliegtuigbouwer. Van deelname in het nieuwe lucht- en ruimtevaartconcern EADS is op dit moment geen sprake.

Dat is gisteren in Parijs gezegd door Philippe Camus, de Fransman die op de nominatie staat namens de Franse partner Aerospatiale Matra een van de twee bestuurders te worden van het nieuwe Europese concern, dat ontstaat door samenvoeging van het Duitse Dasa en het Franse Aerospatiale Matra. Die fusie werd donderdag in Straatsburg bekend gemaakt.

De uitlatingen van Camus zijn iets minder uitnodigend dan wat bestuurders van Dasa donderdag lieten horen. Zij hebben gisteren in Madrid de Spaanse partner Casa gevraagd volledig deel te nemen in EADS. Daags te voren nodigden zij BAe met zoveel woorden uit toe te treden. De Britten nemen voor 20 procent deel in Airbus. Vorig jaar ketste een fusie tussen de Duitsers en de Britten op het laatste moment af toen British Aerospace onverwacht koos voor een fusie met de maker van defensie-elektronica Marconi, dochter van het Britse GEC.

BAe was destijds, net als Dasa, bevreesd dat de Franse regering tot nader order een stevige vinger in de pap van de Europese defensie-industrie zou eisen. In de donderdag bekend gemaakt opzet houdt Parijs 15 procent in de European Aeronautic, Defence and Space Company. De communistische regeringspartner van premier Jospins socialisten eiste daarop onmiddellijke stopzetting van het project dat `het Franse aandeel onderwaardeert'. Volgens de Franse minister van financiën Dominique Strauss-Kahn heeft de regering geen enkel voornemen zich op termijn verder terug te trekken; in Duitsland werd daar juist op gerekend.

Intussen is ook duidelijk geworden dat de Franse defensie een soort vetorecht heeft bedongen bij de fusiepartners. Het `gouden aandeel' dat Parijs in Aerospatiale Matra bezit (samen met 47,5 procent van de aandelen) wordt vervangen door een contractuele afspraak (naar Frans recht) waarin staat dat de Franse regering het recht heeft `nee' te zeggen tegen het overschrijden van de grens van tien procent door andere aandeelhouders. Zo komt er ook een vetorecht op voornemens die te maken hebben met de productie van geleide wapens en vier andere terreinen die te maken met de instandhouding van het Franse kernwapen.

Dasa-topman Bisschof zei donderdag dat hij geen synergie uit massa-ontslagen nastreeft. Maar de Franse vakbonden hebben laten weten dat ze vrezen voor banenverlies in Frankrijk.

    • Marc Chavannes