WTO veroordeelt Canada

De Amerikaanse autofabrikanten Ford, DaimlerChrysler en General Motors verliezen hun privileges in Canada. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft in een voorlopige beslissing bepaald dat Canada de drie fabrikanten niet mag bevoordelen ten opzichte van andere autoproducenten.

Europese en Japanse autofabrikanten hadden zich bij de WTO beklaagd, omdat zij een heffing van 6,1 procent moeten betalen op auto's die zij in Canada willen invoeren. Ford, DaimlerChrysler en General Motors, elk goed voor meer dan 50.000 banen in Canada, hadden daar op grond van een Canadees-Amerikaans handelsverdrag vrijstelling van gekregen.

De WTO noemt dit ,,oneerlijke concurrentie'' en gebiedt Canada de sinds 1965 bestaande regeling af te schaffen. Als Canada dit weigert, kan de WTO sancties opleggen. De Canadese regering wil niet op de beslissing reageren zolang die niet definitief is.

Canada kan twee dingen doen: de Amerikanen voortaan ook importheffingen laten betalen of de invoerrechten voor andere autofabrikanten afschaffen. Europa en Japan pleiten voor het laatste. ,,Wij hopen dat het signaal dat de WTO heeft afgegeven de Canadese regering duidelijk heeft gemaakt dat ze de importheffingen moet afschaffen'', aldus een woordvoerder van de Canadese vestiging van Toyota. (AP)