Verdachte in zaak Vaatstra onschuldig

De hoofdverdachte in de zaak-Vaatstra, een 26-jarige Irakees die woensdag in Istanbul werd aangehouden, is niet de dader van de moord op Marianne Vaatstra op 1 mei. Een DNA-vergelijking van wangslijmvlies van de man met spermasporen op het lichaam van het slachtoffer wijst uit dat hij onschuldig is. Dit heeft het openbaar ministerie in Leeuwarden vanmorgen bekendgemaakt.

De Leeuwarder officier van justitie O. Brouwer zei vanmorgen ,,teleurgesteld'' te zijn. ,,Het OM, het onderzoeksteam, maar vooral de familie Vaatstra zaten zeer in spanning of deze gruwelijke moord kon worden opgelost.'' Het recherchebijstandsteam, dat met twintig mensen nog steeds op volle sterkte is, is er volgens Brouwer ,,op gebrand'' de zaak tot een oplossing te brengen. Er zijn enkele aanknopingspunten, waarop hij niet verder in wilde gaan.

De 16-jarige Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde werd in de nacht van 30 april op 1 mei verkracht en vermoord in een weiland in Veenklooster. De hoofdverdachte, een voormalig bewoner van het asielzoekerscentrum 'De Poelpleats' in Kollum, werd half juli als hoofdverdachte gezocht. Toen bleek uit tips dat hij de nacht van de moord spoorloos was vertrokken en een bekende bleek te zijn van een jonge asielzoeker, die Marianne in de weken voor haar dood had bedreigd. Deze jongen had in een bar keelsnijdende bewegingen gemaakt tegen Vaatstra. Tegen de Iraakse hoofdverdachte werd in augustus een internationaal opsporingsverzoek uitgevaardigd. Een 19-jarige Afghaanse asielzoeker uit Kollum werd gezocht als getuige. Na weken van speurwerk en na tips uit asielzoekerskringen werd de man in Istanbul gelokaliseerd. Afgelopen zaterdag werd hij op verzoek van de Nederlandse justitie tijdens het huwelijksfeest van zijn broer door de Turkse politie in Istanbul aangehouden. Op 28 augustus werd een ander persoon in Istanbul in de zaak aangehouden met dezelfde naam als de hoofdverdachte, maar hij bleek niet de gezochte man te zijn.

De Irakees is de vijfde verdachte in de moordzaak-Vaatstra die na DNA-onderzoek vrijuit gaat. Vier andere verdachten bleken na vergelijking van hun DNA-profiel evenmin iets met de moord te maken te hebben. Justitie gaat er vanuit dat één persoon Vaatstra zowel heeft verkracht als vermoord. De dader ging bij de lustmoord ,,gecontroleerd en doelgericht'' te werk. In totaal is van vijftien mannen DNA-materiaal onderzocht, dat alle negatief uitviel.

Er zijn volgens het OM geen concrete aanwijzingen om een inwoner van het azc als verdachte aan te merken. Vorige week donderdag liep een informatieavond in Kollum over de verplaatsing van het azc volkomen uit de hand. Burgemeester P. Visser van Kollumerland werd door een groepje van vijftien jongeren met eieren bekogeld.

Een woordvoerder van het actiecomité noemde azielzoekerscentra toen ,,broeinesten van mensensmokkel, drugshandel en andere criminele activiteiten''. Het OM onderzoekt de uitspraken en slogans op spandoeken op discriminatie en belediging.