Te veel rommel in de ruimte

Er zweeft te veel rommel in de ruimte. Dat meldt het Europese Ruimte Agentschap (ESA). Volgens het ESA zijn er ten minste achtduizend stukjes ruimteafval met een diameter van tien centimeter of meer en wel hondervijftigduizend met een diameter vanaf een centimeter. De brokstukjes kunnen door hun hoge snelheid ernstige schade aanrichten aan satellieten. Volgens het ESA moest het Amerikaanse ruimteveer Discovery vorig jaar alleen al zes keer uitwijken voor brokstukken. Het ruimteagentschap vraagt landen om maatregelen om verdere vervuiling, vooral het gevolg van het laten exploderen van raketten in de ruimte, te voorkomen. Ook wordt gekeken of een ruimtevuilnisbelt kan worden ingericht op zo'n 36.000 kilometer van de aarde of om het afval te lijf te gaan met laser. (AP)