Star Wars is prima, kan spannender

,,Ik hou helemaal niet van science fiction films,' zegt Jerome van Abbevé (10) uit Haarlem, ,,ze zijn te druk en er gebeuren dingen die niet kunnen.' Maar de nieuwe Star Wars vindt hij toch geweldig. ,,Wel een beetje moeilijk. Vooral als al die ruimteschepen door elkaar heen gaan vliegen.'

Samen met zijn klasgenoten Stijn Voskamp (10) en Pascal van Opzeeland (10) ging Jerome woensdag naar Star Wars: The Phantom Menace. Ze gingen speciaal voor de Kinderpagina, om de film te beoordelen. Ook de andere twee kinderen vinden het een hele goede, maar een beetje moeilijke film. ,,Wat is een conflict?' vraagt Stijn als de film net is begonnen. Andere woorden die zij niet begrijpt zijn `droid' (robot) en `Jedi' (ridder). Star Wars gaat over een schurkenbende, De Federatie, die de planeet Naboo bezet. De koningin van Naboo probeert haar planeet terug te veroveren. De kinderen vinden het ingewikkeld dat de koningin een paar keer met haar kamermeisje van rol verwisselt. Om de vijand voor de gek te houden. Stijn: ,,Die koningin ziet er wel raar uit. Ik dacht steeds: wat heeft ze aan haar lip? Maar het is make up.' Ze vindt het wel fijn dat de koningin meedoet. ,,Er komen tenminste meisjes in voor die niet truttig zijn, maar echt meevechten. Met pistolen.'

In Star Wars wordt een jonge slaaf, Anakin Skywalker, bevrijd door Jedi's en meegenomen om te worden opgeleid tot ridder. Het moment dat Anakin, vrij gemakkelijk, afscheid neemt van zijn moeder, vinden ze alledrie wel moeilijk. Oscar Koedam (10) uit Amsterdam, die vorige week al naar Star Wars was, zei: ,,Ze hadden Anakin moeten ontvoeren. Dat was veel spannender geweest.' Jerome: ,,Als ik Anakin was, had ik er eerst een nachtje over geslapen. En die moeder had gewoon mee moeten gaan.'

Pascal: ,,Dat jongetje kan gewoon niet goed acteren. Hij neemt afscheid alsof hij een weekend gaat logeren in plaats van dat hij voorgoed weggaat.'

Stijn: ,,Dat is juist goed. Hij is blij dat hij meemag. Maar later denkt hij toch nog aan zijn moeder. Best zielig. Ik vind Anakin juist goed acteren, voor zijn leeftijd. Pascal: ,,Hij is heel erg oud, hoor'

Pascal en Jerome zijn erg onder de indruk van de `nepperds', de speciale effecten in de fim. Veel landschappen, ruimteschepen, en spelers in Star Wars zijn niet echt, maar op de computer getekend. Pascal: ,,Mooi hoe de echte mensen en de animaties door elkaar lopen. Die onderwaterwereld in die luchtbellen vind ik het mooiste. De beesten zijn goed gedaan.'

Jerome: De dinosaurussen bewegen heel echt. Veel beter dan in Jurrasic Park.'

Stijn: ,,Weet je wat ik vies vind? Dat die ene ridder een gat in zijn buik krijgt. En daarna wordt zijn lijk echt verbrand. Dat is toch niet geschikt voor kinderen.'

    • Wilfred Takken