Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over een milieuvriendelijke verwerking van mest en aandacht voor de actie `Witte Stokkendag'. Het blijkt dat Nederlanders niet meer stoppen voor iemand met een blindenstok. TV2, 17.35-18.43u.

Nova. Aandacht voor de Nobelprijswinnaar voor de vrede, de bijeenkomst van de Europese regeringsleiders over het Europese asielbeleid in het Finse Tampere en portretten van de nieuwe en oude directeur van het Groninger Museum, respectievelijk Kees van Twist en Frans Haks. Ned.3, 22.33-23.03u.

MUZIEK

2 op 1. Special over Marco Borsato in samenwerking met Radio 2. Ned.1, 0.02-0.51u.

PRAATPROGRAMMA

Alleen op de wereld. Rémi van der Elzen praat met staatssecretaris Rick van der Ploeg. O.a. over zijn werk, carrière, dilemma's, geloof en motieven. RTL5, 22.05-22.45u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer Hans Dijkstal en de Belgische striptekenaar Kamagurka. RTL4, 23.00-23.45u.

Mtwee. O.a. een gesprek met docente Nederlands in Belgrado Jelica Novakovic die tijdens de Kosovo-crisis via dagboekbrieven in het Radio 1-Journaal verslag deed van de situatie in Belgrado. Deze week publiceerde ze haar bundel. Verder treedt de Portugese fado-zangeres Dulce Pontes op. Ned.2, 23.00-23.55u.

KUNST

Stardust. Naar aanleiding van de première van de horrorfilm The Haunting van Jan de Bont een kijkje achter de schermen van sound-designer Gary Rydstrom. Ook komt De Bont aan het woord over het geluid in zijn film. Verder de Franse regisseur Gaspar Noé over zijn film Seul contre tous. Ned.3, 19.59-20.24u.

Hollywood in Holland. Debat met onder anderen Renee Soutendijk, Ryclef Rienstra, Leon de Winter en Frans van Gestel (motel Films), Roel Reiné (The Delivery), filmrecensent Hans Beerekamp, Martin Lagestee (prod/reg De Rode Zwaan) over de Nederlandse film. Dit naar aanleiding van de opening van het nieuwe gebouw van de Nederlandse Film- en TV-academie in Amsterdam. Ned.3, 20.24-22.00u.

L!ink. Aandacht voor onder andere de tentoonstelling over de rol van smaak in onze maatschappij in het Maastrichtse Bonnefantenmuseum en de tentoonstelling Van Cézanne tot Van Gogh in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Canvas, 20.55-21.30u.

Spraakmakers. Gesprek met de Duitse Nobelprijswinnaar voor literatuur Günter Grass. Canvas, 23.00-23.30u.

FILM

Ed's Next Move (John Walsh, 1996, VS). Romantische komedie volgt vertrouwde paden. Jongeman uit Wisconsin (Matt Ross) beproeft zijn geluk in de Grote Stad en stuit op muzikante Callie Thorne. RTL5, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

Hudson Hawk (Michael Lehmann, 1991, VS). Vehikel voor Bruce Willis is gedachtenloos actiefilmpje met veel moppen over het Vaticaan. Twee `sympathieke' meesterkrakers worden geterroriseerd door de CIA, de mafia en een even rijk als wreed echtpaar. Allen zijn uit op werk van Leonardo Da Vinci. SBS6, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Trouble on the Corner (Alan Madison, 1997, VS). Zwarte komedie grossiert in verknipte New-Yorkers. Psychiater Tony Goldwyn gluurt door gat in badkamer naar buurvrouw Debi Mazar. Fox, 21.30-23.30u., met reclame.

Turner & Hooch (Roger Spottiswoode, 1989, VS). Formule-amusement met Tom Hanks als overdreven nette rechercheur in een Californisch vissersplaatsje en een even karikaturale, onsmakelijk kwijlende hond als diens `buddy'. VRT, 21.35-23.10u.

Broken Arrow (John Woo, 1996, VS). Johan Travolta is de antiheld en publiekstrekker van aaneenschakeling van actiescènes van voormalige Hongkong-regisseur Woo. Verbitterde majoor wil met gestolen kernbom het Amerikaanse leger te slim af zijn. Christian Slater probeert er een stokje voor te steken. Scenarist Graham Yost voorzag eerder Speed van zoveel onwaarschijnlijkheden. Veronica, 22.00-24.00u., met reclame.

. Ed Wood (Tim Burton, 1994, VS). Zie Film-Vooraf. Canvas, 23.30-1.30u., deels zwart-wit.

Fearless (Peter Weir, 1993, VS). In aanzet interessant drama over de doodsdrift van een verdwaasd man (Jeff Bridges) die aan niets anders meer denken kan dan aan de vliegramp die hij overleefde, ontaardt in klef happy end. Ook met obligate katten naar de onzin van de rouwverwerkingsindustrie en ondermaatse bijrollen van Isabella Rossellini en Tom Hulce. RTL4, 0.05-2.10u., onderbroken door reclame.

Murder in Mind (Andy Morahan, 1997, VS). Psychologische thriller. Therapeut legt via hypnose het onderbewustzijn van een van moord verdachte vrouw bloot. BBC1, 0.10-1.40u.

De Nacht van de Nederlandse Film en TV-academie. Marathon-uitzending. Zie TV-vooraf. Ned.3, 0.18-13.00u.

Dr. Giggles (Manny Cotto, 1992, VS). Bloederige, eendimensionale griezelthriller waarin uit inrichting ontsnapte psychopaat Larry Drake grotesk uit moorden gaat. BBC1, 1.40-3.10u.

Rough Shoot (Robert Parrish, 1953, Engeland). Onderhoudende spionagethriller waarin een gepensioneerd Amerikaans officier tijdens de jacht een vermeende stroper neerschiet, die een spion blijkt te zijn. Morgen, BBC2, 7.35-9.00u., zwart-wit.

Flight to Tangier (Charles Marquis Warren, 1953, VS). Romantische avonturenfilm. FBI-agente Joan Fontaine aast op waardepapieren. Ook met Jack Palance. Morgen, SBS6, 11.35-13.05u., onderbroken door reclame.

En nagesynchroniseerd:

Pelle Erobreren / Pelle de Veroveraar (Bille August, 1987, Denemarken/Zweden). ZDF, 23.00-1.25u.; An Unmarried Woman (Paul Mazursky, 1978, VS). ZDF, 1.55-3.55u.