Rugbyers Samoa verrassen Wales

West-Samoa heeft gisteren voor de grootste verrassing tot dusver gezorgd bij het wereldkampioenschap rugby. In het met 72.500 toeschouwers uitverkochte Millennium Stadium in Cardiff wonnen de Polynesiërs met 38-31 van het gastland Wales, dat vooraf nog was aangemerkt als een van de outsiders voor de wereldtitel. Australië en Nieuw Zeeland plaatsten zich gisteren rechtstreeks voor de kwartfinales.

In groep D kan Argentinië vandaag op gelijke hoogte komen met Wales en West-Samoa als The Pumas winnen van het reeds uitgeschakelde Japan. Doelsaldo bepaalt in dat geval welk van de drie landen rechtstreeks doordringt tot de kwartfinales. Bij winst van Argentinië lijkt Wales, op basis van het onderlinge resultaat, zeker van een plaats bij de laatste acht. De nummer twee maakt in een playoffduel met de runner-up uit groep A, Schotland vermoedelijk, uit wie het in de volgende ronde mag opnemen tegen Nieuw Zeeland.

Als Wales verder wil reiken dan de kwartfinales, dan zal de ploeg van de Nieuw-Zeelandse bondscoach Graham Henry zich aanzienlijk moeten verbeteren. Tegen Samoa gingen The Red Dragons, zoals de ploeg in eigen land liefkozend wordt genoemd, tot drie keer toe lelijk in de fout. Samoa, onder aanvoering van flyhalf Stephen Bachop, maakte dankbaar gebruik van de blunders van de Welshmen, die tot dusverre de hooggespannen verwachtingen geenszins waar kunnen maken.

In schril contrast met het foutenfestival van Wales stond het glansrijke optreden van Nieuw Zeeland, het derde in successie van de torenhoge favoriet voor de eindzege. In het McAlpine Stadium in Huddersfield, het onderkomen waar Engeland vorig najaar Nederland in het WK-kwalificatieduel met 110-0 onder de voet liep, deklasseerden The All Blacks gisteren Italië met 101-3.

Uitblinker bij Nieuw Zeeland was Jeff Wilson. De rugby- en cricketinternational nam drie tries voor zijn rekening en bracht daarmee zijn totaal op zeventien, goed voor een nationaal record. Jonah Lomu drukte twee tries. Met zeven tries is hij WK-topscorer aller tijden.

Australië lijkt vooralsnog de enige ploeg die Nieuw Zeeland van de wereldtitel af kan houden. In het afsluitende groepsduel in poule E wonnen The Wallabies gisteren in Limerick met 55-19 van de Verenigde Staten, voor wie het toernooi na drie nederlagen op rij voorbij is.